Ledare: 
Får Rune äntligen lön för mödan?

Frågan om att få till en uppdatering av Optikerföreskriften har varit på tapeten i alldeles för många år. 2018 påbörjade Socialstyrelsen en översyn men av olika skäl blev den inte färdig. 2019 var det nya prioriteringar som gällde och det påbörjade arbetet hamnade i en låst låda på myndigheten. 2020 kom pandemin som satt sin prägel även på 2021. Optikerförbundets ordförande Rune Brautaset har arbetat oförtrutet med denna fråga och och nu ser hans idoga arbete ut att möjligen belönas.

Läs vidare

Ring klocka, ring 

Synsam öppnade starkt på börsen

Nu kan allmänheten köpa och sälja Synsamaktier på börsen. Fredagen den 29 oktober ringde koncernchef Håkan Lundstedt i klockan och handeln på Nasdaq Stockholms huvudlista inleddes. Teckningskursen på aktien var satt till 50 kr men steg direkt till en öppningskurs på 51,50. Slutkursen när börsen stängde landade på 54 kr, en ökning med 8 procent jämfört med utropspriset.

Läs vidare

Optikerns uppgift är att 
bidra till människors hälsa

2,2 miljarder människor i världen har en synskada eller synnedsättning. För en miljard av dessa hade det varit möjligt att förhindra skadan eller så har skadan ännu inte åtgärdats.

– Det är dags att ögonhälsa blir en del av den basala hälsovården.

Det säger Sandra Block, professor emeritus vid Illinois College of Optometry i USA, när hon inledde årets upplaga av Specsavers stora Clinical Conference.

Läs vidare

Mer läsning från konferensen

Linser kan undersöka och behandla ögon

Multifokala linser hjälper närsynta barn

Möjligt återanvinna linsanvändares avfall

Torra ögon – utbrett problem där optiker kan göra viktig insats

Torra ögon är ett vanligt problem, inte minst bland äldre. Ändå hanteras det styvmoderligt av vårdsystemet: fokus ligger ofta på symtomlindring, snarare än på utredning av bakomliggande orsaker. Här kan högutbildade optiker göra en viktig insats.

Läs vidare

Optikmässan tillbaka efter pandemistopp

Optikmässan är tillbaka och passar på att fira 30 år. Efter en ofrivillig paus på grund av coronapandemin slås nu åter portarna upp till Nordens största mässa för hela optikbranschen. Den 4-5 februari är det äntligen dags att mötas i helt nya och fräscha lokaler på Scandinavian XPO i Arlanda stad, utanför Stockholm.

Läs vidare

Vanligt med synproblem 
efter covid-19

Många med långvariga besvär efter covid-19 drabbas också av synförändringar. Det visar pågående forskning vid Rehabiliteringsmedicinska kliniken i Linköping, och bilden bekräftas av Therese Westerlund, vidareutbildad hos Optiker Almå i Linköping. Hon möter många långtidssjuka och uppgivna patienter i sin vardag, men ser också att det finns behandling som hjälper.

Läs vidare  

Silmo – första stora mässan efter restriktionerna

Efter nästan två år av restriktioner som omöjliggjort stor fysiska möten och mässor genomfördes i september klassiska Silmo i Paris. Närmare 19 000 besökare kom för att se de 500 utställarnas nyheter under de fyra dagar mässan pågick.

Läs vidare

Pedagogiskt och spännande 
om syn och öga 

Böcker för barn om synen och ögon tillhör inte vanligheterna. Men nu har det på kort lanserats två stycken. Den ena utges av Synoptik och den andra publiceras av bokförlaget Ordalaget. Synoptiks barnbok handlar om att tidigt upptäcka synfel hos barn medan den andra boken mer berör ögats fysiologi och hur synen fungerar.

Läs vidare

Japanskt hantverk i nytt märke

Det nya japanska glasögonmärket Minamoto introducerades i Europa på Silmo och lanseras nu på den skandinaviska marknaden. Minamoto betyder ursprung på japanska och det är i den ursprungliga japanska glasögontillverkningen som varumärket hittar sin inspiration.

Läs vidare

Vetenskap 8: 

Mycket har hänt 
och utvecklingen fortsätter 

Då är det tid för årets sista vetenskapsdel i Optik. Det har tagits upp många ämnen här under året som gått. Ögonsjukdomar som AMD och glaukom och systemsjukdomarna om Diabetes och MS med ny forskning inom dessa områden. Torra ögon har funnits med olika forskning vad som påverkar och hur det kan avhjälpas. Årets största ämne COVID-19 har också tagits upp och följdverkningar av skyddsutrustningen som skulle användas.

Läs vidare