Efterlängtad mässa får högt betyg

Snökaoset som uppstått i stora delar av landet lade möjligen lite sordin på projektet att ta sig till årets optikmässa som gick av stapeln den 19 och 20 januari, men väl på plats var stämningen hög på Stockholm Waterfront Congress Centre. Det var uppenbart att många sett fram emot årets mässa.

Läs vidare

600 000 bilister klarar inte synkravet

Nya siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilister som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen, visar att var tionde bilist ser suddigt redan efter en meter och skulle därmed inte klara Transportstyrelsens synkrav för att ta körkort. Andelen motsvarar över 600 000 bilister.

Läs vidare

Göteborgsutbildningen officiellt invigd

En regnig onsdag i slutet av november i Göteborg samlades 130 entusiastiska personer för att fira invigningen av den nya optikerskolan. Trots det grå vädret var stämningen varm och välkomnande när tårta, kaffe och glada samtal fyllde utrymmet.

Läs vidare

Nytt deltagarrekord för Academy Weekend

Vartannat år bjuder Synologen in sina medlemmar till den kliniska konferensen Synologen Academy Weekend. I slutet av november 2023 träffades man på Clarion Hotell i Stockholm för att ta del av ny kunskap och diskutera angelägna framtidsfrågor under huvudtemat, Morgondagens Synvård.

Läs vidare

Så kan skolan förebygga synproblem

Synproblemen bland barn och unga ökar. Därför är det bråttom att börja ta hand ögonen så som vi länge gjort med våra tänder; skydda dem med preventiva åtgärder och därmed förebygga synproblem. Synsams optiker uppmanar nu skolan att sätta in åtgärder för att bromsa den ökande ögon-ohälsan.

Läs vidare

Stipendieregn till forskningsprojekt

Vid Sancta Lucia Gilles årliga sammankomst i november delades, traditionsenligt, fyra stipendier ut till optiker med särskilt intressanta forskningsprojekt.

Läs vidare

Hockeyprofil marknadsför Synsam

Förre storspelaren Peter Forsberg är Synsams nya ambassadör. Ambassadörsrollen innebär att Peter representerar Synsam som modell i kampanjer och aktiviteter.

Läs vidare

Vetenskap: Nytt år, ny föreskrift och nya möjligheter

Äntligen kan den gamla optikerföreskriften läggas åt sidan. Nu går vi från att ha föreskrifter på drygt tio sidor som specifikt reglerar optikernas arbete till en sida drygt. Då skulle man kunna tro att vi nu inte har några förhållningsregler men så är det inte, nu räknas vi optiker mer till den allmänna hälso- och sjukvårdspersonalen.

Läs vidare