Vetenskap 6 2024: Framtiden är spännande
Nu märks det att hösten är här, mörkret kommer tidigare för varje dag. Även patienterna börjar känna av detta nu och fler uppger att de inte läser lika lätt längre. Ett annat säkert tecken på att hösten är här är att Optometridagarna har genomförts. Årets kongress och föredrag var mycket bra med olika ämnen så att alla säkert fick till sig någon del som är extra intressant. Hur nikotinamid kan användas vid glaukom är verkligen ett spännande ämne och dessa studiers resultat kommer blir riktigt intressanta att följa.
Den första artikeln är inom detta ämne, där de har undersökt den skyddande effekten av nikotinamidribosider vid kortisoninducerad glaukom. Tänk vilken positiv inverkan detta skulle kunna ha om det visar en positiv effekt i detta fall. För som vi alla vet så ger kortison ökad risk för många biverkningar i ögonen och om det finns något som kan skydda ögonen mot en av dessa vilken underbar framgång det vore. Framtiden med nikotinamid är intressant och ger förhoppningsvis fler möjligheter än vi vet idag.
Den andra artikeln handlar om AMD och undersökningar med OCT, även detta ämne berördes på optometridagarna men då var inriktningen på behandling av geografisk atrofi (GA). Att det eventuellt kommer behandlingar även för GA gör att vi får större möjligheter att kunna erbjuda hjälp till våra patienter. Men det kräver också att vi har kunskapen att kunna se, bedöma och hantera när en sådan ska remitteras för behandling. Denna artikel handlar om skillnader i utrymmet under retinala pigmentepitellagret hos åldrande friska personer kontra de med AMD.
Det är så intressant att se hur forskningen går framåt, i vissa perioder så kommer inte så mycket nytt och sedan kommer det nyheter inom flera olika områden inom en kort period. Om studierna med nikotinamid och de om GA visar på positiva resultat ger de troligtvis ökade möjligheter till bättre behandling för många personer och inte bara negativa besked när en diagnos ges. Vi ser åter att vårt arbetsområde kan komma att ökas och då blir det naturligt att vi optiker kommer ha lite olika fokusområden. Då behövs ännu mer samarbete både mellan oss optiker och övrig personal med olika kunskaper för bästa patientvård. Frågor finns som vanlig på optikerförbundets hemsida.
Catarina Ericson
OPTIKs vetenskapsredaktör
MSc i Klinisk Optometri
och Leg Optiker
e-post: catarina@c-optik.se
Artikel 1
Skyddande effekt av nikotinamidribosid på glukokortikoidinducerad glaukom: mildra mitokondriell skada och extracellulär matrisavsättning
Hela detta arbete rekommenderas det är ett relativt nytt område så både bakgrund, metod och resultatdelar är viktiga.
Sammanfattning Catarina Ericson
Syfte: Glukokortikoidinducerad glaukom (GIG) är en vanlig komplikation förknippad med glukokortikoider (GC), vilket resulterar i irreversibel blindhet. GIG kännetecknas av onormal avsättning av extracellulär matris (ECM) i det trabekulära nätet (TM), höjning av intraokulärt tryck (IOP) och förlust av retinala ganglieceller (RGC). Syftet med denna studie är att undersöka effekterna av nikotinamid ribosid (NR) på TM i GIG.
Metoder: Primära humana TM-celler (pHTMs) och C57BL/6J-möss som svarar på GCs användes för att etablera in vitro respektive in vivo GIG-modeller. Studien utvärderade uttrycket av ECM-relaterade proteiner i TM och funktionerna hos pHTM för att återspegla effekterna av NR. Mitokondriernas morfologi och funktion undersöktes också i GIG-cellmodellen. GIG-progression övervakades genom IOP, RGC och mitokondriell morfologi. Intracellulära nivåer av nikotinamidadenindinukleotid (NAD+) av pHTM analyserades enzymatiskt.
Resultat: NR förhindrade signifikant uttrycket av ECM-relaterade proteiner och lindrade dysfunktion i pHTM efter dexametasonbehandling. Det är viktigt att NR skyddade skadad ATP-syntes, vilket förhindrade överuttryck av mitokondriella reaktiva syreradikaler (ROS), och även skyddar mot minskad mitokondriell membranpotential inducerad av GC in vitro. I GIG-musmodellen förhindrade NR delvis höjningen av IOP och förlusten av RGC. Dessutom undertryckte NR effektivt det överdrivna uttrycket av ECM-associerade proteiner och mildrade mitokondriell skada in vivo.
Slutsatser: Baserat på resultaten förbättrar NR effektivt intracellulära nivåer av NAD+, vilket mildrar onormal ECM-deponering och TM-dysfunktion i GIG genom att dämpa mitokondriell skada inducerad av GCs. NR har således en lovande potential som en terapeutisk kandidat för GIG-behandling.
Artikel 2
Topografisk mätning av det subretinala pigmentet epitelutrymmet vid normalt åldrande och åldersrelaterad makuladegeneration med hjälp av högupplöst OCT
För en fullförståelse för RPE och OCT så rekommenderas att läsa hela bakgrunden. Resultat och sammanfattningen är mycket intressant.
Sammanfattning Catarina Ericson
Syfte: Ett hyporeflekterande band i mikrometerskala inom näthinnans pigmentepitel basala lamina – Bruchs membrankomplex (RPE-BL-BrM) mättes topografiskt vid åldrande och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD).
I en prospektiv tvärsnittsstudie rekryterades 90 normala ögon från 76 försökspersoner och 53 ögon med torr AMD från 47 försökspersoner. Isotropa volymrasterskanningar över 6×6 mm samlades in med hjälp av ett högupplöst spektraldomänoptisk koherenstomografi (SD-OCT) prototypinstrument. Sex på varandra följande volymer av optisk koherenstomografi (OCT) rörelsekorrigerades och smältes samman för att förbättra synligheten av egenskaperna. Ett neuralt nätverk för gränsregression utvecklades för att mäta tjockleken på hyporeflekterande band. Topografiskt beroende utvärderades över ett 6 mm diameter enligt Early Treatment Diabetic Retinopathy Study (ETDRS) rutnät.
Resultat: Den hyporeflekterande bandtjocklekskartan är tjockare under och radiellt symmetrisk runt fovea. Hos normala ögon uppträder åldersrelaterade skillnader inom 0,7 till 2,3 mm från fovealt centrum. I AMD-ögon antas det hyporeflektiva bandet vara basala laminära avlagringar (BLamDs) och är tjockare inom 3 mm ETDRS-cirkeln jämfört med normala ögon. Den inre ringen är den känsligaste platsen för att upptäcka ålders kontra AMD-associerade förändringar i RPE-BL-BrM. AMD-ögon med subretinala drusenoidavlagringar (SDD) har ett betydligt tjockare hyporeflekterande band än de utan SDD.
Slutsatser: Det hyporeflektiva bandet är en kvantifierbar biomarkör som skiljer AMD från åldrande. Longitudinella studier är motiverade. Det hyporeflekterande bandet kan vara en användbar biomarkör för riskstratifiering och sjukdomsprogression.