Vetenskap 7 2024:

Förändringar kommer

Då är det klart att nya förskrifter för körkort vad det gäller synfältet börjar gälla 1 februari 2025. Det innebär att synfältets resultat kan bedömas med möjlighet till vissa justeringar i sidled. Det är en del förändringar att sätta sig in i. En sak som inte är ändrad är att för högre behörighet så får inte styrkan överstiga +8,0D för hyperoper med glasögon, kontaktlinser är godkänt och för myoper finns inte några begränsningar vad gäller styrkan.  Det kommer bli många som vill genomgå synfältsundersökningar för att se om de eventuellt kan få tillbaka körkortet, frågorna kommer redan. Trots detta så är det inte synfältsundersökningar som temat är här, det fanns i vetenskapen nr 3 2024 om ni önskar det.    

Här är det visual snow eller visuell snö som är temat. För ett tag sedan hade jag inom en ganska kort period två patienter med detta problem, vilket känns ovanligt. Men det borde inte vara så ovanligt när det räknas som att cirka två procent av befolkningen har visual snow av någon grad. Det kan jämföras med att antalet öppenvinkelglaukom som i Europa räknas till drygt två procent. Då borde vi träffa på visual snow nästan lika ofta som de med öppenvinkelglaukom, den upplevelsen har inte jag. Är det så att visual snow ibland förväxlas med flugseende efter en glaskroppsavlossning? Besvären är i olika grad så de med en mildare form kanske är svårare att definiera. Sedan är det ju så att, det man inte kan eller tänker på ser man inte, medan det vi har kunskap om hittar vi. Alla berättar säkert inte om problemet heller, vissa tror att det är normalt och en del har ständiga besvär medan det kommer och går för andra.   

Den första artikel är ett examensarbete från LNU, det är en litteraturstudie om olika behandlingsalternativ av visuell snö. Det är ett riktigt intressant arbete med mycket information om olika symtom och eventuella orsaker till att få Visuell snösyndrom. Där finns även en mycket bra lista över förkortningar som även passar till artikel två.  Den andra är en artikel från JOVs där syftet var att ta fram en metod för att kvantifiera graden av visual snow och hur det ser ut och upplevs. Båda dessa artiklar är intressanta var för sig men tillsammans så ger det ännu mer information och möjlighet till eftertanke om problemet, Hur många träffar vi egentligen på som kanske är missförstådda? Det är aldrig roligt att tänka på, men nyttigt för utvecklingen av vår kunskap.    

Catarina Ericson
OPTIKs vetenskapsredaktör
MSc i Klinisk Optometri 
och Leg Optiker 
e-post: catarina@c-optik.se

Artikel 1
Behandlingsalternativ vid visuell snö – en litteraturstudie

Rekommenderar att läsa hela detta arbete och förkortningslistan är bra att ha även i nästa artikel.

Författare: Anton Shorter & Clara Sakari
Bakgrund: Visuell snö är ett perceptionsstörande neurooftalmologiskt tillstånd karakteriserat av bestående mikroskopiska flimrande prickar som täcker hela det bilaterala synfältet. Det kan liknas vid att titta genom en flimrande tv-skärm, eller Gaussiskt brus. Några etablerade riktlinjer för behandling finns inte för närvarande.
Syfte: Denna litteraturstudie syftar till att undersöka tillgänglig litteratur rörande effekten av olika behandlingsalternativ för tillståndet visuell snö.
Metod: En sökning utfördes i sökmotorn PubMed den 20 mars 2023. Söksträngen som användes var “visual snow” OR “visual snow syndrome” AND “treatment”. Fler studier tillkom genom granskning av referenser. Begränsningar i urvalet baserades på relevans rörande behandling, samt en litteraturstudie utförd av Eren & Schankin publicerad 2020. Den här studien tar upp arbeten tillkomna därefter, totalt 8 artiklar utgivna mellan 2020-2022.
Resultat: Vår studie har lyckats identifiera behandlingsalternativ för visuell snö i form av neuro-optometrisk synträning, farmaceutika, kosttillskott, kiropraktik, filterglasögon, antikroppar, mydriatika, synstimuli, samt repetitiv transkraniell magnetstimulering. Samtliga studier utfördes på deltagare med bekräftad och diagnostiserad visuell snö, antingen som isolerat symptom, som del av Visual Snow Syndrome, eller som sekundärt tillstånd. Positiva behandlingssvar med partiell remission förekommer, samt enstaka fall av total remission. Samtliga inkluderade studier har sina begränsningar, en gemensam sådan är svårigheten att kvantifiera symptomen. Med hjälp av enkäter och symptomdagböcker har 7 av 8 studier visat på viss subjektiv effekt av behandling, av okänd magnitud.
Slutsats: Patofysiologin bakom visuell snö är ännu inte klarlagd. I dagsläget finns ingen generellt applicerbar behandling för visuell snö, men enstaka fall av total remission samt ett antal fall av partiell remission förekommer i litteraturen. Vid behandling av patienter med visuell snö bör hänsyn tas till individuella patienters förutsättningar, komorbiditet och tidigare prövad behandling

Behandlingsalternativ vid visuell snö – En litteraturstudie (diva-portal.org)

Artikel 2 
Hur ser visuell snö ut? Kvantifiering genom matchning, en simulering

En relativt liten artikel så läsa hela och ta med informationen från den tidigare artikeln.

Sammanfattning Catarina Ericson
Det primära symtomet på visuellt snösyndrom (VSS) är den oupphörliga förnimmelsen av små, flimrande prickar som täcker synfältet. VSS är en allvarlig men dåligt förstått tillstånd som kan störa i dagliga livet.
Flera studier har gett kvalitativa data om visuell snö, men metoder för att kvantifiera
symptom saknas. Här tog vi fram en metod i vilka deltagare med VSS fick justera parametrar på simulerad visuell snö på en datorskärm tills simuleringen matchade deras interna visuella snö. På varje försök ändrade deltagarna (n = 31 med VSS) storleken, densitet, uppdateringshastighet och kontrast i simuleringen.
Deltagarnas inställningar var mycket tillförlitliga i alla studier (korrelationskoefficienter inom klassen> 0,89), och de rapporterade att uppgiften var ändamålsenlig när det gällde att simulera Visuell snö. I genomsnitt var den visuella snön mycket liten, uppdateras snabbt, hade låg densitet och hade låg kontrast.
Vår uppgift gav en kvantitativ bedömning av uppfattningen av visuell snö, som kan hjälpa personer med VSS kommunicera sina erfarenheter till andra, underlätta bedömning av behandlingseffekt, och ytterligare förståelse för symtomens förlopp, samt de neurala ursprungen till VSS.

What does visual snow look like? Quantification by matching a simulation | JOV | ARVO Journals