Pedagogiskt om syn och öga

Böcker för barn om synen och ögon tillhör inte vanligheterna. Men nu har det på kort lanserats två stycken. Den ena utges av Synoptik och den andra publiceras av bokförlaget Ordalaget. Synoptiks barnbok handlar om att tidigt upptäcka synfel hos barn medan den andra boken mer berör ögats fysiologi och hur synen fungerar.

Att upptäcka synproblem hos barn kan vara svårt för föräldrar. Forskning visar att trots upprepade kontroller upptäcks inte synfel i tid för två av tre barn i åldern fem till sju år. Det vill Synoptik ändra på och har därför tagit fram en diagnostisk sagobok, När fantasin försvann, som fungerar som ett hjälpmedel för föräldrar att identifiera eventuella synproblem hos sitt barn. Boken är skriven av Klara Vilshammer med illustrationer av Josephine Kyhn och delas ut gratis i Synoptiks butiker.

– Oupptäckt synnedsättning kan begränsa barnets utveckling i skolan så väl som socialt. Därför är det oerhört viktigt att identifiera synproblem så tidigt som möjligt. Det finns även studier som visar att barn som får hjälp tidigt kan få tillbaka en fullgod syn när ögat fortsätter att utvecklas om rätt synhjälpmedel sätts in i tid, säger Stina Lönn, kliniskt ansvarig på Synoptik.

I boken Vi ser på ögon, skriven av Jan Magnusson, Susanne Nordqvist och Mikael Wallmark får läsaren följa med på en resa i ögats och synens tecken och lära sig mängder av spännande fakta. Visste ni till exempel varför piratkaptener ofta bar en svart lapp för ena ögat? Enligt författarna var anledningen att snabbare anpassa pupillen till mörkret under däck när de plundrade bordade handelsfartyg.

MICKE JARESAND