Vetenskap 8 2024
Önskar alla härliga stunder med klart seende
Nu närmar sig årets slut, men först av allt är det jul och förhoppningsvis härliga stunder med levande ljus och ledig tid tillsammans med nära och kära. Men för många och då speciellt de med katarakt eller begynnande katarakt är de levande ljusen inte alltid en fördel, bländningen och dålig belysning vid mysiga stunder kan vara mycket störande. Att väntetiderna för kataraktoperation sedan länge varierar mellan regionerna vet vi alla, det gör att personer har olika mycket besvär av de mysiga stunderna beroende på var man bor i landet. Om de inte har fått upplysning om olika alternativ av optiker, vårdpersonal eller vänner och familj.
Patientlagen säger att en patient ska få veta vilka metoder som finns för undersökning, vård och behandling. Den säger också att patienten/du ska få information om vilken vård din region kan erbjuda och om du kan få vården i en annan region. Trots att det på 1177.se står klart uttalat att öppen specialistvård kan sökas i alla regioner och grå starroperationer ges som ett exempel på behandling som det gäller uteblir ofta den informationen vid besök hos ögonläkare, men nog ofta även vid besök hos optiker. I regionerna Skåne, Jönköping och Stockholm är väntetiderna endast några veckor och dit kan vi alla remittera och ska alltså upplysa våra patienter om den möjligheten. När patienten väljer att åka utanför sin egen region på detta sätt så får resor och eventuellt boende betalas av patienten själv. Hur lång väntetid de olika klinikerna har finns tydligt på följande sida Uppskattad väntetid och ledig kapacitet | Väntetider i vården | SKR förutom för region Stockholm där klinikerna finns på 1177.se.
Om man väljer en operation inom regionerna Jönköping, Skåne eller Stockholm så erbjuder även vissa kliniker möjligheten att göra tilläggsval till bättre linser, som de med ökat skärpedjup som EDOF, toriska och multifokala linser till en extrakostnad. Att EDOF-linserna ger en bättre syn även om glasögon behövs är tydligt och patienterna är så nöjda med resultatet.
Artiklarna här handlar om intraokulära linser, den första är en artikel som har jämfört två olika typer av EDOF-linser med en sfärisk. Den andra artikeln har studerat effekten av decentration, rotation och tiltning av IOL. Båda dessa visar hur viktigt det är att kunskap finns om linsernas specialliter men också kunskapen att få linserna i exakt läge. Det ger förståelsen att inte alla kliniker erbjuder alla olika linstyper, men vissa erbjuder alla. En sak vi ska ha i minnet är att ett autorefraktorvärde taget med en EDOF-lins inopererad inte är att lita på, det kan visa totalt fel, detta är helt naturligt på grund av linsens uppbyggnad. Utvecklingen av nya linser sker hela tiden, det är så spännande att se hur bra det kan bli. Nya linser ha kommit efter att dessa studier gjordes, det återkommer jag med när studier publicerats.
Att informera om de olika möjligheterna för behandling och linser som patienten kan välja om de väljer en kortare väntetid ger oss möjligheten till nöjdare kunder när de köper sina glasögon. Informera om de olika alternativen som finns och låt patienten välja, då blir de nöjda och väntetiderna kan minska på vissa ställen.
Catarina Ericson
OPTIKs vetenskapsredaktör MSc i Klinisk Optometri och Leg Optiker.
e-post: catarina@c-optik.se
Artikel 1
Funktionell designanalys av två nuvarande intraokulära linser med förlängt skärpedjup
Sammanfattning Catarina Ericson
Syfte: Att utvärdera skillnaderna mellan två intraokulära linser med utökat skärpedjup, Alcon IQ Vivity och Bausch & Lomb LuxSmart och att jämföra dem med en enkel monofokal lins, Alcon IQ, med hjälp av en simuleringsbaserad metod.
Metod: En matematisk linsmodell skapades för varje linstyp baserat på en uppmätt ytgeometri. Linsmodellen användes sedan i en raytracer för att beräkna en brytningseffekterna för linsen och en strålutbredningsbild för fokalzonen.
Resultat: Simuleringarna bekräftar det förbättrade fokusdjupet hos dessa två linser. Det finns uppenbara skillnader mellan modellerna. För Vivity riktas mer ljus mot fjärrfokus i svagt ljus, medan LuxSmart beter sig mer pupilloberoende och prioriterar mellanseende.
Slutsatser: Det simuleringsbaserade tillvägagångssättet var effektivt för att utvärdera och jämföra designaspekterna av dessa linser. Det kan positioneras som ett värdefullt tredje verktyg för karakterisering av linser, som ett komplement till in vivo-studier och in vitro-mätningar.
https://tvst.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2800704
Artikel 2
Effekt av decentration, rotation och lutning på objektiv optisk kvalitet hos platthaptiska toriska intraokulära linser i den tidiga postoperativa perioden
Sammanfattning Catarina Ericson
Syfte: Denna studie syftade till att bestämma påverkan av decentrering, rotation och lutning på objektiv optisk kvalitet hos platthaptiska toriska intraokulära linser (tIOL).
Metoder: Areaförhållandet för modulationsöverföringsfunktionen (MTF), strehl-förhållandet för punktspridningsfunktionen (PSF) och högre ordningens aberrationer (HOAs) för 3 mm och 5 mm pupilldiameter (PD) utvärderades efter en månad postoperativt. Retroilluminationsbilderna som avbildades av OPD-scan III användes för att kvantifiera graden av decentrering och rotation, medan tIOL-lutningen erhölls direkt av lutningsaberrationen. Patienterna delades in i två undergrupper baserat på gränsvärden för tIOL-feljustering.
Resultat: Det fanns 29 ögon (24 patienter) i studien. Decentrering på mer än 0,25 mm skilde sig inte nämnvärt från de som var mindre än eller lika med 0,25 mm. PSF på 3 mm PD och MTF, intraokulära HOA och trefoil aberration för 3 mm och 5 mm PD försämrades signifikant med en rotation på mer än 3 grader. Dessutom var tIOL-rotation och lutning starkt korrelerade med intraokulär trefoil aberration respektive koma.
Slutsatser: Decentreringen av de monofokala bitoriska IOL:erna är mer tolerant mot försämring av optisk kvalitet efter en månads operation men mer känslig för intraokulär trefoil aberration orsakad av rotation och komaaberration inducerad av lutning.
https://tvst.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2793401