Optikmässan tillbaka efter pandemistopp

Optikmässan är tillbaka och passar på att fira 30 år. Efter en ofrivillig paus på grund av coronapandemin slås nu åter portarna upp till Nordens största mässa för hela optikbranschen. Den 4-5 februari är det äntligen dags att mötas i helt nya och fräscha lokaler på Scandinavian XPO i Arlanda stad, utanför Stockholm.          

Den första nationella SOLF-mässan arrangerades 1988. Det är mer än 30 år sedan, men mellan 2010 och 2012 genomfördes inga mässor. Förra året och i år ställdes mässan in på grund av pandemirestriktioner. Det gör att mässan 2022 blir den 30:e SOLF-mässa som genomförs.
Det finns med andra ord dubbla anledningar att fira, dels att vi återigen får träffas fysiskt i större sammanhang och att det dessutom blir ett 30-årsjuibleum.
Redan nu är ett 60-tal utställare inbokade och intresset är stort bland optiker och annat branschfolk att besöka mässan.

– Vi kommer att fira av ordentligt att vi äntligen får ses igen. På fredagen blir det ett branschmingel mellan 18 och 20 som omedelbart följs av en rejäl fest där vi kommer att bjuda på levande musik och underhållning av mycket kända, men än så länge hemliga, artister, säger Martin Claesson, mässansvarig på At-event som är ny mässarrangör på uppdrag av SOLF.

Dagen före mässan öppnar, alltså torsdag den 3 februari, hålls dessutom för första gången Optik-SM i den nya innesporten padel. Tre padelbanor kommer att finnas i byggnaden i direkt anslutning till utställningslokalerna.
– Begreppet SM kanske ska tas med en smula salt. Turneringen är öppen för alla intresserade, oavsett nivå men det är likafullt en turnering där ett vinnande lag kommer att utses, säger Martin Claesson.

Mycket fest och roliga aktiviteter, alltså. Men själva mässan då, vad händer där?
– Det centrala är givetvis utställningen. Att skapa en trivsam och välkomnande miljö där utställarna kan visa upp sig och ta emot sina besökare. Försäljningen är ju ett huvudsakligt syfte med en mässa. Utöver det kommer vi ha ett gediget seminarie- och workshopprogram med fokus på den moderna optikern och inspiration. Föreläsningarna kommer att modereras av Frida Boisen och handla om den senaste tekniken, trender inom mode, digitaliseringens hot och möjligheter. Vi vill att besökaren ska bli inspirerade av våra engagerade talare och få med sig den känslan hem i vardagen, säger Martin Claesson.

Förutom Frida Boisen kan mässan redan nu presentera ytterligare två intressanta föreläsare.
Evelina Galli är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner, och känd från bland annat TV4 där hon brukar prata om ämnen med fokus på teknik- och konsumentfrågor.
Henrik Bunge, tidigare vd för PeakPerformance och vd för Adidas group area Nordic.
Henrik är jurist och pensionerad äventyrare med bland annat världsrekord på skidor till Nordpolen.

2022 års Optikmässa kommer vara en slags hybridmässa. Förutom den fysiska utställningen och föreläsningarna kommer alla utställare medverka på en virtuell plattform och samtliga föreläsningar sändas live och sparas för den som vill ta del av dem vid ett senare tillfälle.
– När vi började arbeta med mässan i våras var det ju ännu osäkert om det skulle gå att genomföra en fysisk mässa, men vi tar med oss alla digitala förberedelser och erbjuder dem som ett komplement, säger Martin Claesson.

På SOLF är man givetvis glad att åter kunna genomföra en mässa.
– Mässan är som ett nav för vår bransch, ett sätt att hålla nätverket vid liv. Inte bara för att sälja utan också för att träffa kollegor och diskutera saker optiker emellan. Efter restriktionerna finns ett stort behov av att träffas och det känns jättebra att kunna erbjuda denna mötesplats igen, säger Johan Carlius, ordförande för SOLF.

I och med mässan 2022 så flyttas eventet tillbaka till början av året, som det var från början.
– Vi väljer att lägga tillbaka mässan till början av året för att kunna få med de stora nyhetssläppen. Det gör Optikmässan till en primär mässa där man kan se nyheterna först, säger Johan Carlius.

För att möta behoven hos de mindre leverantörerna erbjuder Optikmässan 2022 färdiga minimontrar till ett fast pris.
– För leverantörer som kanske skulle välja att inte ställa ut på grund av att de tycker det är för stor investering i att bygga en traditionell monter, så finns det nu en lösning med en färdig monter till ett fast pris som det bara är att flytta in i, säger Johan Carlius.

Ytterligare information för utställare och besökare finns på www.optikmassan.se