LEDARE:
Stort erkännande av optometriforskningen
Sista fredagen i oktober bjöd Linkedin mig på två verkligt roliga nyheter. Först ett tillkännagivande att Tony Pansell utsetts till professor vid KI. Bara några svep ner i linkedinflödet läser jag att Peslin Demir tilldelats 3,5 mkr för den viktiga forskningen kring det digitala samhällets inverkan på barns synutveckling.
Tony Pansell ny professor
Tony Pansell är uppvuxen i en optikerfamilj på det Småländska höglandet. Men Tonys intresse för forskningen förde honom till Karolinska Institutet i Solna där han disputerade 2003. Nu är han utsedd till professor i optometri.
Möte med branschens trender i Paris
Silmo Paris 2024 etablerade sig återigen som ett av de internationella nyckelevenemangen inom optikbranschen mellan 20-23 september. Mässan bjöd på en rik blandning av ny teknik, starka modetrender och ikoniska designklassiker.
Deltagarrekord och engagerande kunskap
I år var det deltagarrekord för Optometridagarna som ägde rum den 14-15 september i Kista. Med totalt 921 deltagare och 27 utställare var arrangören, Optikerförbundet mycket nöjd.
Turné för att bromsa myopi bland unga
Det är lördag i Skärholmens centrum och ett gäng killar i tonåren strosar förbi den gröna montern med budskapet ”Idag bjuder vi på gratis syntest”. De får syn på godisskålen och spelet där man ska pricka ett hålmed ärtpåsar.
Stort forskningsanslag till Pelsin Demir
Pelsin Demir, lektor vid institutionen för medicin och optometri, tilldelas 3 524 000 kronor för att etablera projektet “Digital Interference with Vision and Eye Development (DIVE-kohort): en mångkulturell kohort av svenska barn för att karakterisera ögon- och synutveckling”.
Optiker får göra fler synintyg
Nästa år kommer fler kunder kunna vända sig till optiker för att få olika synintyg för körkort. –Optikerna har kompetensen. Det här kommer underlätta både för enskilda människor och den hårt belastade ögonsjukvården, säger Åsa Ericson, utredare vid Transportstyrelsen.
Ökade och breddade hållbarhetskrav i branschen
De stora klimatutmaningarna och allt striktare miljöregler gör att hållbarhet står i fokus för optikbranschen. I EU spelar nya regleringar som Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) och skärpta miljö- och materialkrav en allt större roll. ESPR syftar till att förbättra produktcirkularitet och minska klimatpåverkan genom krav på hållbara materialval och design som underlättar reparation och återvinning.
Vetenskap 8 2024:
Önskar alla härliga stunder med klart seende
Nu närmar sig årets slut, men först av allt är det jul och förhoppningsvis härliga stunder med levande ljus och ledig tid tillsammans med nära och kära. Men för många och då speciellt de med katarakt eller begynnande katarakt är de levande ljusen inte alltid en fördel, bländningen och dålig belysning vid mysiga stunder kan vara mycket störande.