LEDARE: 
Med höjd blick mot framtiden

Alla med körkort vet att en nyckel för att köra bra är att höja blicken och inte fastna med blicken omedelbart framför motorhuven. Det här resonemanget gäller det mesta i livet: bra koll på vad som väntar borgar för bättre och mer genomtänkta beslut.

Läs vidare

Så resonerar kedjorna om optikerassistenter

Förändringar, stora som små, skapar av naturliga skäl oro. Man vet vad man har, men inte vad man får.  Införandet av kliniska assistenter, eller optikerassistenter är ett exempel på detta.

Läs vidare

Ställningtagandet en missuppfattning

Optikerförbundet har utsatts för en del kritik för att vara otydliga kring införande av kliniska assistenter. Ordförande Rune Brautaset tar kritiken på allvar, men känner samtidigt att förbundets inställning till, och ställningstagande kring, assistenter av vissa har missuppfattats och att man som rent yrkesförbund tyvärr har mycket begränsade möjligheter att påverka de kommersiella aktörerna.

Läs vidare

AI – nödvändig komponent i framtidens glasögon

Vilka är de nya landskap som revolutionen inom artificiell intelligens möjliggör? Det spekuleras det livligt om i olika branscher världen över, men diskussioner till trots så har optikeryrket ännu inte förändrats på något påtagligt sätt. Så vad kan man förvänta sig av framtiden? Och hur nära inpå ligger de moderniseringar det pratas om?

Läs vidare

En oas fylld av åtråvärd tid

Det är en solig morgon i april när jag och fotograf Wilhelm beger oss till Gamla stan i Stockholm för att träffa Louise Stering som driver Bågar & Glas sedan 2015. Bågar & Glas tillhör Synologen och består av 14 anställda fördelade på två fysiska butiker i Stockholm utöver webshopen, varav butiken i Gamla stan är originalet sedan 1982.

Läs vidare

Vasuma har siktet inställt på global expansion

Vasuma har precis varit och grävt guld i USA, på landet i västs största optikmässa: Vision Expo. En mässa de haft ögonen på i alla år, men aldrig ställt ut på.
– Förrän nu. Det var riktigt kul, vi hade ett bra space och lyckades sticka ut från mängden, säger Steffen Sundelius.

Läs vidare

Pionjär i branschen fyller åtta år

Sveriges första bemanningsföretag för optiker fyller åtta år i år. Sedan starten har Bright Optical lyckats skapa ett eget segment i optikbranschen, navigerat en pandemi och nu senast en lågkonjunktur.

Läs vidare

Åldrande befolkning och ökat behov av ögonvård

Ökat välstånd, mer hälsosamma livsstilar, samt tekniska och medicinska framsteg får människor att leva allt längre. Samtidigt är barnafödandet på nedåtgående, där antalet födda barn i Sverige var lägre 2023 än under något av de föregående 20 åren. Matematiken bakom dessa parallella utvecklingar är enkel: ökande medellivslängd kombinerat med sjunkande födelsetal innebär en allt äldre befolkning.

Läs vidare

Vetenskap 4 2024: Barnen är framtiden

Vad tiden går fort, snart har vi arbetat med den nya föreskriften i ett halvår och visst märks det att även sjukvården är medvetna om de förändringar som gäller. Det är verkligen roligt att se hur synen på utökat samarbete med övriga ögonsjukvården vidgas och nya möjligheter diskuteras. 

Läs vidare