Synsam bygger fabrik i Ockelbo
– flyttar hem produktion från Asien

Borta bra men hemma bäst. Det gamla talesättet får nytt liv när Synsam investerar i uppförandet av en glasögonfabrik i Ockelbo och tar hem produktionen av samtliga house brands från Asien till Sverige. Fabriken byggs med inriktning på hållbarhet i alla led och väntas ge 150 nya arbetstillfällen på orten.

Läs vidare

Uppskjuten mässa ställs in

Den uppskjutna optikmässan som skulle hållits i januari ställs in. Orsaken är de fortsatta restriktionerna med anledning av coronapandemin. Det gällande regelverket gör det omöjligt att arrangera en mässa av Optikmässans storlek.  Optik ställde fyra frågor till SOLF:s ordförande, Johan Carlius, läs svaren här.

Läs vidare

Digitala Optometridagar 2021

Optometridagarna 2021 kommer att hållas i ett digitalt format. Styrelsen för Optikerförbundet hänvisar till det rådande läget med coronaepidemin och skriver i mejl till medlemmarna att beslutet tagits med hänvisning till den rådande läget med coronapandemin.

Optometridagarna äger rum helgen den 13-14 mars, nästa år.

Läs vidare

Cityoptik – bästa butiken av alla

Cityoptik i Stockholm har vunnit flera utmärkelser inom optikbranschen under åren de varit verksamma. Nu har de också visat sin styrka jämfört med andra butiker i andra branscher. Vid den stora handelsgalan Retail Awards utsågs de till Årets butik 2020.

– Vi blev helt chockade, men ett stort glädjerus, säger Åsa Wikström, delägare.

Det var inte bara Cityoptik som visade att optikbranschen har framgångsrika företag inom handelssektorn. Även Synsam var finalist i tre kategorier, det blev ingen vinst men nomineringen i sig är ett kvitto på att man ligger i framkant.

Läs vidare 

Tronskifte i varumärkesstyrka

Synsam återtar positionen som det starkaste optikervarumärket i Sverige och petar ner de senaste två årens vinnare, Specsavers på andra plats, enligt Evimetrix årliga konsumentundersökning Swedish Brand Award

Läs vidare

Digital hälsoteknik 
– tema för klinisk konferens

– Tekniken bits inte. Hur ofta är du rädd för din mobiltelefon?
Den frågan ställer Marianne Larsson, chef för HealthTech Nordic, till deltagarna på Specsavers Clinical Conference. I år hölls konferensen helt digitalt mellan 6 och 9 oktober. Temat var hur optikbranschen och ögonvården kan använda digital teknik för att göra det bättre utan att riskera säkerheten för kunder och patienter. 

Läs vidare

Ny behandling mot glaukom 
testas i svensk studie 

Glaukom är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet. Nu väcks dock ett hopp för de cirka 200 000 svenskar som lider av sjukdomen. I en planerad stor svensk studie testas en helt ny typ av behandling – vitamin B3. Studien har stöd av Ögonfonden.  

Den form av vitamin B3 som ska användas i studien är nikotinamid.

Läs vidare

Lång kötid hotar synen

Allt färre regioner når vårdgarantins mål att patienterna ska få specialistvård inom tre månader. Patienter i ögonvården hör till de mest drabbade när väntetiderna blir längre.
– Så illa var läget i ögonsjukvården redan före coronapandemin, säger utredare Mikael Ståhl på Synskadades Riksförbund.

Läs vidare

Optiker satsar i coronatider

Trots coronapandemin fortsätter kedjorna inom optikbranschen att investera. Under de senaste veckorna har både Synoptik och Specsavers slagit upp portarna till nya butiker på flera platser i landet.

Läs vidare

Vetenskap: 
Optiker har ansvar och skyldigheter

Vad innebär arbetet som optiker? Vilka möjligheter finns? Vilka skyldigheter ingår? Det är frågor som säkert skulle få olika svar beroende på vem man frågar. Att optiker har olika inriktning på arbetet beroende på arbetsplats och intresse är naturligt. Möjligheterna är oändliga och inriktningarna är många men vissa skyldigheter ingår och är lika för alla optiker eller optikerverksamheter och där ska det inte vara någon variation på svar. 

Läs vidare

Patriks hörna

Patrik Maltborg svarar på dina frågor.

Läs vidare