Digital hälsoteknik – tema för Specsavers Clinical Conference

– Tekniken bits inte. Hur ofta är du rädd för din mobiltelefon?
Den frågan ställer Marianne Larsson, chef för HealthTech Nordic, till deltagarna på Specsavers Clinical Conference. I år hölls konferensen helt digitalt mellan 6 och 9 oktober. Temat var hur optikbranschen och ögonvården kan använda digital teknik för att göra det bättre utan att riskera säkerheten för kunder och patienter. 

Sändningen från konferensen styrs från en TV-truck.

Lättare för kunder att komma i kontakt med sin optiker, säkrare och snabbare diagnostik, mer individuell behandling, enklare sätt att upptäcka ögonsjukdomar, optiker och personal inom ögonsjukvården som får mer tid för att utöva sina specialistkompetenser och kunder som genomför egna synundersökningar med appar i mobilen. Det var saker som diskuterades under konferensen. 

Svein Williassen, vd på det norska företaget Confrere AS, talade om hur integritetssäkra vårdkontakter via videosamtal redan är på plats. Michael Mrochen, entreprenör inom ögonvård, talade om hur det i framtiden kan bli möjligt med ögonskanningsmaskiner i köpcenter där vem som helst kan göra en egen ögonundersökning. 

Appar som erbjuder synundersökningar är däremot något som håller på att utvecklas just nu. Kvaliteten på dagens appar varierar enligt Jon Gjelle, optiker och Clinical Talent Manager på Specsavers.

– Du behöver en plan för vilka patienter du ska använda en viss app med och på vilket sätt den ska användas innan du implementerar appen i din verksamhet, säger han. 

Under årets konferens lanserade också Specsavers sin nya plattform för e-learning: viewpoint.online. Där kommer det inom kort att vara möjligt att se alla seminarium från årets Clinical Conference i efterhand.

TV-studion varifrån sändningen sker.