Marika Wahlberg Ramsay poängterar att KI nu måste utbilda för framtiden.

KI sätter fokus på kliniska kunskaper

Optikerprogrammet på Karolinska Institutet, KI, får från och med i höst en delvis ny inriktning. En uppdaterad utbildningsplan med ett ökat fokus på klinisk kunskap har nyligen antagits av universitetsledningen. Syftet med förändringen är att bättre spegla den förändring optikeryrket genomgått de senaste åren.

– Yrket förändras och vi har sett ett behov av att anpassa kursinnehållet utifrån hur det ser ut på den arbetsmarknad studenterna kommer till, säger Marika Wahlberg Ramsay, programdirektor för optikerprogrammet på KI. Vi vill gärna ligga i framkant och det är viktigt att utbilda för framtiden. Läs om den nya utbildningsplanen på KI.

Luxexcel först med 3D-printade glas

Det nederländska företaget Luxexcel var först i världen med att 3D-printa glasögonlinser med styrka. Nu vill man slå en brygga mellan det etablerade och det visionära, och visa vägen mot nya tekniska möjligheter. OPTIK besökte deras labb i Turnhout, Belgien. Följ med till Belgien.

Återvunnen havsplast blir glasögon

Synsam har tagit fram en kollektion glasögonbågar i samarbete med miljöorganisationen Sea2See. Hela kollektionen är tillverkad i 100 procent återvunnen havsplast. Läs hur det går till.

ALLT OM OPTOMETRIDAGARNA

Vårens vackraste äventyr är här

”Återigen samlas vi optiker för förkovran, meningsutbyte och mingel – allt viktigt för en yrkeskår verksam i en bransch som är båda i utveckling och förändring. Optometridagarna 2019 bjuder på den största utställningen på många år och förhoppningsvis på nytt rekord i antal deltagare. När så många samlas är det viktigt att vi har ett bra program och jag hoppas verkligen vi har lyckats med det. Nytt för i år är att vi har delat programmet in i teman som vi anser är viktiga och intressanta.”

Det skriver Optikerförbundets ordförande Rune Brautaset i sin inledningstext om Optometridagarna i Västerås den 16 och 17 mars.
Det senaste numret av Optik innehåller allt du behöver veta om program, föreläsare, utställare och vad som står för dörren i Västerås.

• Rune Brautasets inledning
• Isabel Helander lyfter in kliniken i butiken
• Per Wendäll om vikten av ögonbottenkontroll vid diabetes
• Kunskapstäta föreläsningar väntar
• Träffa några av utställarna

Unik intervju
om flaggskepp
som fyller 20

Ingen i optikbranschen har undgått Silhouettes flaggskepp Titan Minimal Art. Med sin tidlösa elegans och lätthet har de skapat en unik position i segmentet för premiumbågar. Tiden går fort och det är nästan svårt att tro att modellen fyller 20 år i år. Optik firar med en intervju med Silhouettes ägare och vd, Arnold Schmied. 

Läs intervjun med Arnold Schmied

VETENSKAP

Sklerallinser med ny kunskap

Optometridagarna närmar sig med stormsteg, det är verkligen en inspirerande helg med en blandning av många områden inom optometrin.  Samma blandning blir det inte här eftersom båda artiklarna handlar om sklerala kontaktlinser. Att ha olika områden som varje vetenskapsdel handlar om är ett val vi gjort för att öka innehållet i artiklarna. Både kontaktlinser och främre segment är ett område som återkommer här med jämna mellanrum, strängt taget alla optiker idag arbetar med båda dessa områden och det är områden som är viktiga för alla våra patienter, skriver Catarina Ericson och presenterar nya fördjupande artiklar.
Läs vetenskapskrönikan och få länkar till fördjupning.

Patriks hörna:

Får optiker med behörighet rekvirera och hantera läkemedel och delegera detta till annan optiker eller annan personal?
Svaret är nej. 
I sammanhanget är det på sin plats att börja med att definiera vad föreskrifterna menade med:
”Ordination” – avser beslut av hälso- och sjukvårdspersonal som är avsett att påverka en patients hälsotillstånd genom en hälso- och sjukvårdsåtgärd
”Administrering av läkemedel” – avser tillförsel av läkemedel till kroppen.
Ta mig till Patriks hörna.

OPTIKMANNEN
– originalserie för Optik av Jonas Upphagen