Ledare: Vart är vi på väg
och hur tar vi oss dit?

Ingen har missat att en ny optikerföreskrift träder i kraft vid årsskiftet. En viktig följd av den är att vår bransch tydligare blir första instans i ögonsjukvården, det vi kallar shared care.

Läs vidare

Utmanande framtid 
för optikbranschen

Alla branscher och yrken förändras över tid. Ny kunskap, teknologiska genombrott, förändrade konsumentbeteenden och olika omvärldsfaktorer ställer krav på att hela tiden förstå och anpassa sig efter samtiden och planera för framtiden. Inte minst utvecklingen inom optikbranschen de senaste decennierna är ett tydligt exempel på detta. De kommande åren saknar inte utmaningar.

Läs vidare

15 år med Synbesiktningen

Synoptik och Bilprovningen fortsätter sätta tonen i arbetet för en säkrare trafikmiljö i Sverige. Med Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, bekräftas år efter år att alldeles för många ser för dålig ute i trafiken.

Läs vidare

Rivstart för LNUs optikerprogram i Göteborg

Från Kalmarsund till Göta Älv – Optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet är numera en utbildning som sträcker sig från kust till kust. Med start denna höst pluggar nu över 60 studenter tillsammans via fjärrundervisning mellan Kalmar och Göteborg.

Läs vidare

Uppdaterad kvalitetsnorm  träder i kraft från nyår

När den nya optikerföreskriften träder i kraft den 1 januari nästa år uppdateras även branschens kvalitetsnorm med anpassningar till den nya föreskriften.

Läs vidare
https://optikbranschen.se/kvalitet/

Nytt deltarrekord för Optometridagarna

Optometridagarna är inte bara platsen där man lär sig de viktiga vetenskapliga nyheterna – det är även här som yrkets och branschens stora ”snackisar” skapas.  Den 2–3 september möttes 900 deltagare Kista för vidareutbildning, utbyte och diskussion.

Läs vidare

Clinical Conference 2023  – vi redovisar höjdpunkterna

Årets Clinical Conference hölls på Quality Hotell Globen i Stockholm. Cirka 350 besökare var på plats och runt 460 hade signat upp sig för att följa dagen online. 17 utställare fanns att besöka på utställningsytan. 

Läs vidare

”Kulturprofiler” gör succé

När Emmeli Hultqvist i Göteborg först lade ut sina “Kulturprofiler” på instagram blev det en omedelbar succé. När hon nu gör sitt tredje släpp är trycket stort.

– Det är så fantastiskt att det jag tycker är roligast att göra också blivit det som gett störst gensvar, berättar hon.

Läs vidare

Vetenskap 8 2023:
Utvecklingen fortsätter och förändringar kommer

Under året som nu närmar sig sitt slut har beslut fattats som gör att vi kan utvecklas ännu mer i vårt arbete. Vi vet nu att efter nyår är det en ny föreskrift för optiker som gäller efter snart 30 år är det dags för en förnyelse, det innebär också att vi har en del saker att se över i vår planering nu. 

Läs vidare