Ledare: 
Optikern alltid ansvarig

I slutet av mars slogs en ny version av kvalitetsnormen fast. Här tydliggörs att optikern naturligtvis alltid är den som ansvarar och godkänner, men inte nödvändigtvis måste utföra alla enskilda moment själv. Som exempel: en anamnes kan tas upp digitalt, utan att det är optikern som fysiskt ställer frågorna. På så sätt kan tid frigöras och optikerns unika kompetens nyttjas på bästa sätt.

Läs vidare

Det våras för fotokromatiska glas

Den soliga halvan av året är här och i år händer det spännande saker på marknaden för fotokromatiska glas. Essilor-ägda Transitions Optical, Zeiss, Rodenstock och Hoya har alla färska produkter som skapar en bättre upplevelse för bäraren, på flera olika sätt. 

Läs vidare

Första lagerglasen baserade
på friformsteknik

Från de optiska ingenjörerna på Zeiss kommer nu ett helt nytt lagerglas, baserat på friformsteknik. Resultatet? Flackare glas och klarare seende ända ut i glasens perifera delar.

Läs vidare

Sara sprider kunskap om glaukom

Sedan födseln har Sara Lynard haft problem med sina ögon. När hon bara var ett par månader gammal opererades hon första gången, då för grå starr. Under uppväxten drabbades hon också av glaukom. Nu ägnar hon sin tid åt att sprida information om sjukdomen som @glaukomsara på Instagram.

Läs vidare

Familjeföretag favorit
bland idrottsstjärnor

Franska Julbo har över hundra års erfarenhet av sol- och sportglasögon. Detta kvalitetsinriktade familjeföretag säljer numera direkt till hela Norden. OPTIK besökte huvudkontoret i den franska delen av Jurabergen, när gränsen till Schweiz, nordväst om Geneve.

Läs vidare

Planering pågår för årets
stora optikerevent

Planeringen inför höstens två stora optikerevent, Optometridagarna och Optikmässan pågår för fullt. Båda tillställningarna kommer hålla fast vid liknande upplägg som var tänkt för de ursprungliga datumen tidigare i år.

Läs vidare

Optikhistoriska Museet
återuppstår i Kalmar

Ryktet om Optikhistoriska Museets död är – som Mark Twain skulle uttryckt det – betydligt överdrivet. Tvärtom är det på väg mot en pånyttfödelse och finns redan delvis uppsatt i Optikerprogrammets lokaler vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Läs vidare

Släpp personligheten fri
– det är vår

Försäljningen av vår- och sommarkollektionerna 2022 är i full gång. Två av de stora optikkedjorna har låtit sina mode- och stylistexperter kika på utbudet och beskriva hur trenderna ser ut.

Läs vidare

Vetenskap 4: 
En tillbakablick visar 
på stor utveckling

Vilken spännande utveckling vi har haft i vårt yrke de senaste åren eller kanske ska vi säga de senaste årtiondena. Vid sökandet av intressanta artiklar fanns det två nyligen publicerade som visade den enorma utveckling vi har haft. Dessa handlar om synfält och inom det området har det skett otrolig mycket för oss optiker. 

Läs vidare