Släpp personligheten fri – det är vår!

Försäljningen av vår- och sommarkollektionerna 2022 är i full gång. Två av de stora optikkedjorna har låtit sina mode- och stylistexperter kika på utbudet och beskriva hur trenderna ser ut.

– Det personliga uttrycket har aldrig varit viktigare än våren 2022, vilket även återspeglar sig i SS22 solglasögonkollektioner. Stilarna är många och vårens trendigaste kollektioner bjuder på kraftiga bågar i kantiga former och glamouröst glitter, säger Paulina Håkansson, diplomerad glasögonstylist på Synoptik.

– Efterfrågan och utbud av sportsolglasögon blir allt större och är trendigt, men fyller även en funktion för dem med en aktiv livsstil. Vi ser även fler kollektioner och varumärken med hållbarhetstänk, till exempel Karün där solglasögonen är producerade av återvunnen havsplast från Patagonien, säger Paulina Håkansson, diplomerad glasögonstylist på Synoptik.

Wai Chan, trendexpert på Synsam.

Även hos Synsam har man noterat att det personliga ligger i centrum för gällande trender.
– Vår- och sommarsäsongen 2022 handlar mycket om att låta kreativiteten flöda och att skapa egna, personliga glasögon eller solglasögon. Man kan till exempel köpa ett par favoritbågar och sedan sätta både solglas och personliga styrkor i de vanliga bågarna. Det är bra att dubbelkolla med en optiker vilken storlek på bågar man bör välja så att glasens storlek fungerar med dina synstyrkor, säger Synsams chefsdesigner och trendexpert Wai Chan.

Tydligt markanta bågar som visar mer material är också helt rätt i tiden.
– Man hittar rejält överdrivna solglasögon bland många världsledande internationella varumärken just nu. Exempelvis  Versace tar för sig rejält i vår med sin sportinspirerade vita shieldbåge. Den här bågen står på många ”fashionistas” önskelista. Storlek har definitivt betydelse här, man är helt rätt om bågen täcker halva ansiktet., säger Wai Chan.

Micke Jaresand