Ledare: Optikern alltid ansvarig

Nu har vi det där korta tidsfönstret då alla tänker på solglasögon. Varenda ansikte du ser på stan pryds av mörka glas och ”vårens hetaste solglasögon”-reportagen avlöser varann. Av något skäl tror också de flesta utanför branschen att solglasögonen är en ekonomiskt avgörande för oss. Många blir paffa när man förklarar att det faktiskt är en väldigt liten produktkategori sett till den totala omsättningen.

På senare tid har kategorin dock vuxit tack vare slipade solglas. Länge var det en ganska nischad produktkategori som inte gjorde några större avtryck i kassan, men på senare år har vi sett en tillväxt här, inte minst i spåren av att abonnemangen blir allt populärare.

Ett alternativ har varit fotokromatiska glas, som även de har levt lite i skymundan – kanske då de dragits med ett rykte att ”vilja men inte kunna”: de har inte blivit riktigt så mörka som man vill, och tagit lite längre tid än önskat på sig att färgskifta. Men teknikutvecklingen har gått framåt och på sidorna 6-9 kan ni läsa om det senaste inom fotokromatiska glas. Jag blev så inspirerad att jag ska gå till optikern snarast.

Att gå till optikern är ju inte så lätt längre: under lång tid har vi sett allt längre köer och under våren – när coronan släppt sitt grepp om landet – är tre veckors väntetid inte ovanligt. Förklaringarna till varför det ser ut så här är många och komplexa och tyvärr finns ingen enkel lösning.

I slutet av mars slogs en ny version av kvalitetsnormen fast. Här tydliggörs att optikern naturligtvis alltid är den som ansvarar och godkänner, men inte nödvändigtvis måste utföra alla enskilda moment själv. Som exempel: en anamnes kan tas upp digitalt, utan att det är optikern som fysiskt ställer frågorna. På så sätt kan tid frigöras och optikerns unika kompetens nyttjas på bästa sätt. I sig är det inget nytt, sjukvården har länge varit organiserad på detta sätt: sköterskan tar provet som lab analyserar varefter läkaren drar därefter slutsatser och ordinerar. Specsavers Kristianstad har anammat det här som ni kan läsa om längre fram.

Våren innebär ju också att det är dags för examen från landets optikerskolor. Ett 80-tal nya optiker, fulladdade med färsk kunskap kommer ut i arbetslivet efter tre års slit med studier. Starkt jobbat – ni är SÅ välkomna!

Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen