LEDARE:
Inte säkert det är rättssäkert

Med jämna mellanrum behöver vi besked från myndigheter hur vi ska förhålla oss visavi lagar och regler. Inte sällan brinner det i knutarna. Givet att vi är hälso- och sjukvård är se vanligaste motparterna Socialstyrelsen, IVO och Läkemedelsverket.
Arbetet innebär ofta en ansenlig dos irritation och frågan vad har vi rätt att förvänta oss av landets myndigheter dyker upp. Vid sidan om en rättssäker hantering känns svar på frågor inte som ett orimligt krav. Snäpper vi upp ytterligare en nivå bör svaren kanske kännetecknas av en uppriktig vilja att hjälpa till. Tar vi det en nivå ytterligare kan man tänka sig att svaren kommer inom en rimlig tid.
Svar på frågor är långt ifrån säkert att du får. Allt som oftast är responsen istället att myndigheten inte tar ställning. Man o-svarar helt enkelt.

Läs vidare

Ökat tryck på trafiksäkerheten

Att bilförare har god syn kan tyckas vara en grundläggande faktor för hög trafiksäkerhet. Men det enklare syntest som görs i samband körkortsansökan följs aldrig upp, trots att det är väl känt att synen försämras och behöver korrigeras i takt med stigande ålder. Sedan 2015 har Optikbranschen tillsammans med bland andra trafiksäkerhetsorganisationen, NTF, drivit frågan om att, likt de flesta andra EU-länder, införa obligatoriska uppföljande syntester för att höja trafiksäkerheten. Sakta men säkert börjar arbetet bära frukt.

Läs vidare

Bågar på beställning

Begrepp som hållbarhet, ekologiskt och miljövänligt har så smått etablerat sig i optikbranschen. Sett till branschen som helhet rör det sig ännu bara om rännilar i den stora floden av glasögonproduktionen. Det vill det svenska varumärket Taberg ändra på. I samband med Optikmässan lanserade de sin första närproducerade kollektion, tillverkade för hand i en fabrik i Borås.

Läs vidare

Bo Emanuelsson redo med sin crosscykel-

Optik, crosscyklist, produktutvecklare

Han ville hjälpa sina idrottande kunder med sportglasögon. Men han var inte riktigt nöjd med de lösningar som fanns på marknaden. Efter 33 år som optiker blev han därför produktutvecklare med egna varumärket Sunocchi.
Då och då stöter vi på dem i arbetet med OPTIK: de passionerade optikerna som beslutar sig för att följa sina drömmar och utveckla en egen produkt. I det här fallet heter grundaren Bo Emanuelsson, från Bågar & Linser i Linnéstaden i Göteborg.

Läs vidare


Boris Dejonckheere, global försäljningschef på ZEISS berättade om aktuella konsumenttrender.

Smarta glas och miljötänk

Kan du skillnaden mellan FOMO och JOMO? Jag lärde mig den på ZEISS Event 2019 i Berlin i slutet av oktober i år. Fear Of Missing Out är känslan av att kanske missa något spännande, roligt och viktigt. Vi vet att vi inte kan dela på oss och hinna med ”allt” men ändå försöker vi. Inte undra på att vi går in i väggen lite till mans och kvinns. Då känns Joy Of Missing Out mer avslappnat, skriver OPTIKs utsände krönikör, Anki Palm.

Läs vidare

Endagslins återkallas

Efter rekommendation från Läkemedelsverket återkallar Johnson & Johnson Vision Care endagslinsen 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism efter att främmande partiklar hittats på kontaktlinsens yta eller i blisterförpackningens vätska. Användare uppmanas sluta använda produkten.

Läs vidare 

Hela ökat fokus

Optometridagarna 2020 tar sig an hela ögat. Under temat ”Hela ögat 2.0 – från främre segment via sjukliga och fysiologiska avvikelser till rehabilitering”  vill Optikerförbundet lyfta frågan om bredden i optikerns yrkesroll. Runt 700 personer räknar man med kommer samlas i Aros Congress  Center i Västerås den 14-15 mars.
Som vanligt är det späckat med nationella och internationella föreläsare som kommer att dela med sig av egen erfarenhet och vetenskapliga nyheter. För att öka antalet programpunkter kommer andelen parallella föreläsningar i de båda hörsalarna vara betydligt fler jämfört med tidigare.

Läs vidare

Eldsjäl bildar ny hjälporganisation

Sedan länge är VFA, Vision for all, en välkänd organisation i optikersverige. Genom sina glasögoninsamlingar och resor till länder runt om i världen har man hjälpt tusentals människor till bättre syn. Nu tar grundaren, John Godoy, nästa steg och hjälper bilda Vision To All, VISTA med samma mål som VFA men med en lokalt förankrad verksamhet i de länder man verkar.

Läs vidare

VETENSKAP

Mörker och försämrat seende  

 Nu några veckor efter omställning från sommartid till normaltid så händer samma sak som varje år, många patienter ringer med upplevelse att synen har försämrats så snabbt. Senaste dagarna har det blivit betydlig svårare att läsa tidningen.
Den första artikeln i detta nummer är ett examensarbete som är gjort på Linnéuniversitet och handlar om upplevelser med progressiva glasögon.
Den andra artikeln kommer från JOVs och handlar om ackommodation och aberrationer och hur de påverkar varandra.

Läs vidare

Optik Vetenskap 4-2019 finns även som bläddringsbar pdf.