Eldsjäl grundar ny hjälporganisation

Sedan länge är VFA, Vision for all, en välkänd organisation i optikersverige. Genom sina glasögoninsamlingar och resor till länder runt om i världen har man hjälpt tusentals människor till bättre syn. Nu tar grundaren, John Godoy, nästa steg och hjälper bilda Vision To All, VISTA med samma mål som VFA men med en lokalt förankrad verksamhet i de länder man verkar.

På en soptipp i Peru. John Godoy i den vita hatten.

– VISTA grundades i Peru 2016 och hela styrelsen består av peruaner. De engagerar landets optiker och assistenter och genomför mindre projekt på lediga helger, runt om i landet där det ger hjälp till människor med begränsade ekonomiska resurser att få tillgång till glasögon, säger John Godoy.

För att hjälpa VISTA att komma igång har han själv varit på plats och deltagit i hjälparbetet.

– Ett problem som de lokala optikerna har är att det är svårt att få tag i begagnade glasögon som inte är helt utslitna. De glasögon vi samlar in i Sverige har ofta väldigt god kvalitet, medan många peruaner och människor i andra fattiga länder bär sina glasögon tills de mer eller mindre faller sönder, säger han.

Till sin nästa resa, i början av februari nästa år, hoppas han kunna få med sig cirka 3 000 par glasögon, insamlade via svenska optikbutiker.

– Det är nödvändigt för att komma i gång på plats men på sikt är målet att sprida kunskapen i den rikare delen av befolkningen att de ska kunna skänka sina gamla, men väl fungerande glasögon till VISTA

Till vardags är John Godoy optiker på Synoptik och han uppmuntrar både optiker och assistenter från hela branschen att ta kontakt med honom om de vill följa med på nästa resa och bidra till hjälparbetet.

VISTAs verksamhet är inte begränsad till Peru. I augusti i år besökte John Godoy, tillsammans med en grupp andra optiker från Sverige, Peru och USA staden Estelí i Nicaragua.

– Vi träffade en stor mängd människor som levde och arbetade på en soptipp utanför staden. Det var nog det tuffaste uppdrag jag genomfört under alla mina år som hjälparbetare, säger han.

John Godoy är född i Peru men flyttade som ung med sin familj till USA där han gick grundskola och på Dartmouth College. Så småningom hamnade han i Sverige och utbildade sig till optiker.

– Även om jag själv kommer från goda förhållanden har jag sett mycket fattigdom och mött människor som lever under svåra förhållanden. Det är min drivkraft i detta arbete. Bristen på fungerande synhjälpmedel är ofta ett stort hinder för fattiga människor att tillgodogöra sig en utbildning, säger han.

TEXT MICKE JARESAND
FOTO JOHN GODOY