Bågar på beställning från Borås

Begrepp som hållbarhet, ekologiskt och miljövänligt har så smått etablerat sig i optikbranschen de senaste åren. Sett till branschen som helhet rör det sig ännu bara om rännilar i den stora floden av glasögonproduktionen. Det vill det svenska varumärket Taberg ändra på. I samband med Optikmässan lanserade de sin första närproducerade kollektion, tillverkade för hand i en fabrik i Borås. 

TEXT MICKE JARESAND | FOTO JOEL DTTMER

För taberg är hållbarhet ett ledord och hela verksamheten genomsyras av ett ständigt pågående förbättringsarbete.

– Ända sedan starten för tre år sedan har vi valt att arbeta med hållbarhet i fokus och i miljövänliga material. Nu tar vi steget fullt ut och lanserar produkter tillverkade i Sverige. Det är en unik satsning eftersom svensktillverkade bågar inte har funnits sedan tidigt 2000-tal, säger Marie-Louise Malmberg, en av Tabergs grundare.

Att producera glasögonbågar i en liten, svensk fabrik har flera fördelar. Att bågarna inte behöver fraktas över långa avstånd är uppenbart. Dessutom innebär den lokala produktionen att man kan producera på beställning. Därmed slipper man köpa in, ofta stora minimikvantiteter, som riskerar att förbli osålda och så småningom kasseras.

Gustav Kristensson och Marie-Louise Malmberg

– Överproduktionen i branschen är ett faktum. Affärsmodellen mellan varumärken, fabriker och detaljister bygger på spekulation. Det mesta är osålt när det kommer till lagren. Det säger sig självt att det blir mycket spill som tär på produktionsresurserna helt i onödan. Vi vill inte vara en del av den överproducerande branschen utan kommer att tillverka de svenska bågarna vartefter de säljs till konsumenterna. På beställning, helt enkelt, säger Marie-Louise.

Ett problem är också att branschens kollektioner generellt sett tenderar att leva i kortare och kortare tidscykler.

–Man planerar och producerar bågar i princip på samma sätt som man gör med kläder. Men få konsumenter tänker på glasögon som en produkt som förknippas med modebranschen. En välproducerad båge av hög kvalitet med tidlös design lever länge, minst fem år. Att därför prata om glasögon som en snabbrörlig modeprodukt är felaktigt, säger Marie-Louise.

Det betyder dock inte att själva designen är oviktig eller sekundär.

–Absolut inte. Vi anstränger oss till det yttersta för att designa snygga och smakfulla modeller. All vår formgivning tar avstamp i den svenska design- och hantverkstraditionen. Taberg står för former och färger som är noga valda för att passa i våra ansikten.  

Den första kollektionen som produceras vid fabriken i Borås har fått namnet “Småland” och kommer inledningsvis att bestå av fyra modeller i två färgställningar per modell.

– Eftersom vi börjar i en förhållandevis liten skala kan vi snabbt anpassa oss efter marknadens reaktioner och lägga till, dra ifrån eller ändra i kollektionen, säger Gustav Kristensson, designer och en av medgrundarna. Väntetiden på bågarna blir max två veckor och då får man en produkt som är hantverk i sin yttersta form.

Bågarna i “Småland” tillverkas av titan, i kombination med ekoacetat. Acetatet är ett certifierat naturfibermaterial som är 100 procent förnybart och helt fritt från ftalater (kemisk mjukgörare). 

– Vi kommer inte lösa världsproblemen genom att vårt sätt att arbeta men kanske vi kan bidra till en diskussion om branschens villkor och beteende. Lyckas vi med det har vi kommit en god bit på vägen mot en mer hållbar produktion, säger Gustav.

Tillverkningen är ett hantverk

”Småland” är namnet på Tabergs senaste kollektion. Modellerna produceras på beställning i en fabrik i Borås. 
Samtliga modeller tillverkas för hand, i en materialkombination av titan och ekoacetat. Därmed är de helt fria från skadliga ftalater.
Med ”Småland” har Taberg tagit extra höjd i både design och färg. Modellerna utmanar i både färg och form utan att för den skull kompromissa med bärbarheten.
De fyra modellerna har fått namn av småländska sjöar.
Ylen är ”Smålands” mest karaktärsfulla modell, i två mörka färgsättningar.
Dovan är damen, i dov petrolgrön och bordeaux.
Bunn och Håen är båda runda men skiljer sig markant i sin färgsättning.
”Småland” levereras med skinnfodral som är handsydda, av svenskt läder, i Småland. Allt ytteremballage tillverkas i Tabergs närområde.