Nya datum för optometridagar 
och optikmässa

Vintern och vårens stora optikevent i Sverige, Optikmässan och Optometridagarna tvingades ställa in på grund av coronarestriktionerna. Nu har de båda hittat nya datum för sina evenemang. Optometridagarna kommer att hållas den 1-2 oktober i Örebro och Optikmässan två veckor senare, den 14-15 oktober i Stockholm.

Läs vidare

Köpenhamn öppnar för optikmässa

När nu pandemirestriktionerna börjar lätta meddelar den danska optikmässan, Copenhagen Specs att man kommer genomföra mässan som planerat den 5-6 mars i Köpenhamn.

Läs vidare

MIDO åter till våren

I månadsskiftet april, maj slår MIDO åter upp portarna för sin traditionella vårmässa. Besökare och utställare kan nu anmäla sig för att delta i mässan som äger rum den 30 april till den 2 maj i Milano.

Läs vidare

Fysisk handel fortsatt viktig

Trots pandemirestriktioner med nedgång i den fysiska handeln satsar de ledande kedjorna på fler och större butiker. I december öppnade Synsam sin stora flaggskeppsbutik vid Hötorget i Stockholm. Bara ett stenkast därifrån, i Sergelgången, slog Synoptik upp dörrarna till sin senaste butik. Samtidigt expanderar Specsavers i Umeå genom att flytta en av sina butiker till större lokaler.

Läs vidare

Synbesiktningen 2021:

1,4 miljoner bilförare upplever att de ser sämre i mörker 

Mörker och luriga väderförhållanden gör det svårare att se och köra. Synbesiktningen 2021 visar att  1,4 miljoner bilförare upplever att de ser sämre i mörker.

Detta tillsammans med statistik från Bilprovningen som pekar på att upp till en halv miljon personbilar kan ha bristande belysning gör att riskerna i trafiken ökar, särskilt under storhelger med mycket trafik på vägarna.

Läs vidare

Taxi Göteborg syntestar samtliga förare

För sjätte året i rad väljer Västsveriges största taxibolag Taxi Göteborg att syncertifiera samtliga förare och fortsätter därmed att vara ensamma i branschen om att kunna garantera en bra syn hos alla sina förare. Drygt 700 förare kommer i samband med förnyelse av förarlegitimationerna under perioden 1 februari till 30 april att syntestas hos Synoptik.

Läs vidare

Avrundning för hjälp åt synskadade

Med avrundningskampanjen ”Din femma gör skillnad” som pågått under december och januari har Specsavers tagit initiativ till att ge ekonomiskt stöd till Synlinjen som drivs av Synskadades Riksförbund, SRF.  Till Synlinjen kan synskadade vända sig för råd och hjälp i frågor som rör synnedsättning.

Läs vidare

Två nya styrelseledamöter i Synologen

Synologen utökar styrelsen med extern kompetens. Viktoria Höglund och Daniel Lindin tillför erfarenheter från både hälsosektorn och handeln. Med förstärkningen vill Synologen öka konkurrenskraften för sina medlemmar.

Läs vidare

Vetenskap: 
Nytt år med lättnader på väg   

Vad skönt det känns att äntligen se en ljusnande framtid. Efter två år av pandemi, smittspridning och restriktioner går vi nu mot ett år med lättnader på alla håll. Men vi kommer säkert fortsatt få en del avbokningar med väldigt kort varsel, det har blivit en vana att inte vara ute bland andra när man har symptom av olika slag, fast det kommer nog lättas på efterhand också. Nu kommer istället frågorna om hur vi ska bete oss med de olika skydden, behöver munskydd och visir användas? 

Läs vidare

Ögonfondens utlysning 2022
Anslag och stipendier till ögonforskning

Läs vidare