Nya datum för optometridagar och optikmässa

Vintern och vårens stora optikevent i Sverige, Optikmässan och Optometridagarna tvingades ställa in på grund av coronarestriktionerna. Nu har de båda hittat nya datum för sina evenemang. Optometridagarna kommer att hållas den 1-2 oktober i Örebro och Optikmässan två veckor senare, den 14-15 oktober i Stockholm.

Programmet för Optometridagarna 2022 innehåller allt från kommunikation till effekten av covid-19.

– Lördagen inleds med ett tema om evidensbaserad optometrisk verksamhet och kommunikation, efterföljt av ett tema där vi tar upp ämnen som är och kommer bli nytt för vår kår. Vi får bland annat se utfallet av shared-care verksamhet i Lund och höra om Lebers sjukdom där vi optiker bör vara första instans som misstänker att tillståndet bryter ut. Därefter fortsätter vi lördagen med två kontaktlinsrelaterade föreläsningar innan vi avslutar med svenska mästerskapen i optometri, säger Olle Lindström, projektledare för Optiometridagarna.

Söndagen inleds med ett tema om samsynsproblematik där ackommodations- och konvergensinsufficiencs står i centrum. Förmiddagen avslutas med bakre segment där glaukom står i glaukom står i fokus.

–  Efter lunch har vi som vanligt ett ”gott-och-blandat”-tema som i år bland annat omfattar covid-19 relaterade effekter på synen. Vi hoppas att programmet tillsammans med möjligheten att äntligen kunna ses igen gör att slår rekord i antalet deltagare som samlas i Örebro helgen 1-2 Oktober 2022, säger Olle Lindström.

Leverantörsföreningen, SOLF har också fattat beslut om att genomföra Optikmässan som ursprungligen skulle ägt rum i början av februari. Nytt datum för mässan är satt till den 14-15 oktober. Mässan kommer att hållas på Scandinavian XPO i Märsta, utanför Stockholm med ett liknande upplägg som var planerat från början.

Johan Carlius

– Det finns ett uppdämt behov för branschen att träffas, därför är vi glada att vi kan genomföra Optikmässan 2022, även om det blir på ett annat datum än det vi planerade för. Optikmässan 2022 kommer att bli ett riktigt bra och kul event med flera dimensioner där affärerna så klart står i centrum.  Vi kommer även få chans till vetenskapligt innehåll och tillfälle att ha kul tillsammans, säger Johan Carlius, ordförande SOLF.

Eventarrangören AT Event Sweden drar nu en lättnadens suck över att pandemirestriktionerna hävts.

– Vi går mot en ljusare framtid – äntligen. Det har inte varit lätt att hitta lämpliga datum då många aspekter har behövts vägas in. Vi vill inte krocka med andra mässor/evenemang i branschen som även dom fått flytta fram sina genomföranden. Valet landade därmed på 14–15 oktober, säger mässansvarige Martin Claesson.

Martin Claesson