Utomhusvistelse skydd mot myopi

Leg. optiker Pelsin Demir kan numer titulera sig doktor i biomedicinsk vetenskap. Fredagen den 2 september disputerade hon på sin avhandling Prevalence of refractive errors and incidence of myopia in Swedish schoolchildren. Samtidigt har hon blivit lektor vid Linneuniversitetet i Kalmar med ambition och möjlighet att fortsätta sin forskning om myopi hos barn. En av de viktigaste slutsatserna i doktorsavhandlingen är utomhusvistelsens betydelse som skydd mot myopi hos barn.

Läs vidare

Gröna linjen drogs i Gävle

I mitten av september möttes Gävleborna av en ovanlig syn – en flera hundra meter lång grön linje som löper längs centrala gator i Gävles citykärna. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en hjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen.

Läs vidare

Specsavers vinnare i Europa

Specsavers vann tidigare i år utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats av Great Place to Work, och har nu utnämnts till Europas sjätte bästa arbetsplats när samma organisation rankat de bästa arbetsplatserna i Europa 2022.

Läs vidare

Snart dags för Optometridagar

Nu är det bara cirka en vecka kvar till Optometridagarna i Örebro. Den 1-2 oktober samlas en stor del av Sveriges optiker för att diskutera yrkesfrågor och ta del av sina kollegors kunskap och kompetens.

Program finns i nya numret av Optik

Klinisk konferens om myopi

Sedan 2013 har fackfolk från hela optikbranschen samlats på Specsavers årliga Clinical Conference för att få en inblick i framtiden för ögonhälsa. I år hålls konferensen i Köpenhamn den 5-6 oktober. Det går också bra att delta digitalt.

Läs vidare

Extra bilaga inför Optikmässan

Optikmässan är tillbaka och passar på att fira 30 år. Efter en ofrivillig paus på grund av coronapandemin slås nu åter portarna upp till Nordens största mässa för hela optikbranschen. Den 14-15 oktober är det äntligen dags att mötas i helt nya och fräscha lokaler på Scandinavian XPO i Arlanda stad, utanför Stockholm. Optik gör även en extra tidning för mässan och den utkommer den 7 oktober.

Läs vidare

Första kollektionen från Frösön

För en månad sedan invigdes Synsams nya produktions- och innovationscenter på Frösön utanför Östersund. Nu lanseras den allra första kollektionen tillverkad i anläggningen. Glasögonbågen Jämtö är svenskproducerad, består av biobaserat material och designen är inspirerad av den jämtländska naturen och bygdens historia.

Läs vidare

Behöver vi ha särskilda rutiner för att återkalla en kund?

Ja, verksamheten ska ha de rutiner som behövs för att kunna bedrivas med hög patientsäkerhet.

Patrik Maltborg rätar ut frågetecken när han svarar på dina frågor.

Läs vidare

Vetenskap: 
OCT är inte bara för sjukdomar

Arbetet är i full gång efter sommaren och det märks att fler nu är tillbaka i arbete. Det är många som märker att synen används mer och problem uppmärksammas igen. Det gäller allt från att ha svårt att se på nära håll till att ögonen känns mer trötta och ansträngda, alltså både synfel och torra ögon, nu när vi spenderar mer tid inomhus och framför dator igen.

Läs vidare i Optik Vetenskap nr 6

Prenumerera på Optik och få den tryckta tidningen direkt hem i brevlådan!
https://optikbranschen.se/prenumerera/