Jämtö – första kollektionen från Frösön

För en månad sedan invigdes Synsams nya produktions- och innovationscenter på Frösön utanför Östersund. Nu lanseras den allra första kollektionen tillverkad i anläggningen. Glasögonbågen Jämtö är svenskproducerad, består av biobaserat material och designen är inspirerad av den jämtländska naturen och bygdens historia.

Idén till den första kollektionens namn föddes strax efter Synsams beslut att ta hem produktionen från Asien och upprätta en produktionsanläggning på Frösön i Jämtland. Namnet på första kollektionen skulle väva samman den lokala produktionen på en ö med landskapet Jämtland: Glasögon från en ö. En jämtländsk ö. En Jämtö. Ett nytt namn var fött.

– I framtagningen av första kollektionen har den lokala historiken, naturen och hållbarhet varit viktiga komponenter i produktions- och designprocessen. Vi är mycket stolta att vi nu kan erbjuda våra kunder närproducerade glasögonbågar av högsta kvalitet som innehåller både ett biobaserat material och den jämtländska miljön och historien som finns alldeles runt knuten av produktionsanläggningen, säger Martin Daniels, vice vd och innovationschef för Synsam Group.

Den första lanseringen av Jämtö innehåller sex unisex-bågar, två modeller i respektive tre färger.

– I Jämtö-bågarnas mönster och färger har vi velat fånga det jämtländska landskapets ljus och färgskiftningar från fjället, himlen, skogarna och sjöarna. Platsens miljö och historia går också igen i bågens skalm där namnet Jämtö står skrivet med runskrift, inspirerat av Sveriges nordligaste runsten, Frösöstenen, som står just på Frösön, säger Wai Chan, chefsdesigner på Synsam Group.

Det lilla tecknet ”<” på båges framsida är runskriftens ord för ”kreativitet”, en hyllning till det unika hantverk som glasögontillverkning innebär.

Även hörselsinnet är representerat i Jämtö-kollektionen och hemflytten av glasögonproduktionen. Bröderna Norén, bestående av Gustaf och Viktor, har specialkomponerat låten ”Dansen som aldrig tar slut” som med sin melodi och text tar oss till den Jämtländska naturen. Låten finns på svenska och engelska på Spotify.