Gröna linjen drogs i Gävle

I mitten av september möttes Gävleborna av en ovanlig syn – en flera hundra meter lång grön linje som löper längs centrala gator i Gävles citykärna. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en hjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen.

– Med den gröna linjen vill vi påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Christina Lundgren, ordförande Synskadades Riksförbund, SRF Gävleborg.

Synskadades Riksförbund (SRF) är landets företrädare för personer med synnedsättning. 2020 startade de Synlinjen, en stödlinje som ger råd och hjälp i alla frågor som rör synnedsättningar. Synlinjens rådgivare har egen erfarenhet av att leva med en synnedsättning, och svarar på en mängd olika slags frågor via telefon eller e-post om till exempel rehabilitering, arbete, studier, hjälpmedel, rättigheter och annat. En viktig verksamhet, som samtidigt bedrivs med knappa resurser.

För att uppmärksamma det viktiga arbete som Synlinjen gör målade SRF i samarbete med Specsavers butik i Gävle en grön linje som slingrar sig i centrala Gävle. Den gröna linjen tar tydliga omvägar förbi hinder – fasta och tillfälliga hinder på marken, som för en normalseende inte innebär några problem men för en person med synnedsättning kan vara problematisk.

– Vår gröna linje är en påminnelse om att för personer med synnedsättning är vardagen full av stora och små utmaningar. Att läsa på en skärm eller i kontakter med myndigheter är sådana exempel. Där gör Synlinjen ett fantastiskt arbete och med den här aktiviteten vill vi bidra till att öka kännedomen om att den finns och är viktig, säger Sara Olsson, delägare Specsavers Gävle.

200 000 svenskar lever idag med synnedsättning eller är blinda, och över två miljoner svenskar har fått en diagnos på ögonsjukdom av en ögonläkare. 

Sara Olsson, delägare Specsavers Gävle & Sandviken, Christina Lundgren, ordförande
Synskadades Riksförbund, SRF Gävleborg och Camilla Jansson, delägare Specsavers
gör gemensam sak för att uppmärksamma synskadades hinder i vardagen.