Världen uppmärksammade 
lömsk ögonsjukdom

Glaukom är en lömsk sjukdom som ofta kommer smygande och inte märks till en början. Om sjukdomen upptäcks i tid går det dock att bromsa förloppet. Här har optiker en viktig roll att spela. I mars genomfördes Världsglaukomveckan för att sätta fokus på sjukdomen. Flera optiker var engagerade.

Läs vidare

Ohållbart att göra 
glasögon till slit och släng 

Synologen slänger in en brandfackla i branschen och uppmanar till återhållsamhet i marknadsföringen för att få kunder att byta glasögonbågar onödigt ofta.

Läs vidare

Social entreprenör 
rensar haven från plast

Som så många andra företag inom optikbranschen arbetar linstillverkaren CooperVision på att bygga upp en hållbarhetsprofil. Av naturliga skäl inriktar man sig främst på problemet med plastavfall. Särskilt det som hamnar i världshaven.

Läs vidare

Synsam högt rankad
inom hållbarhet

Svenska konsumenter har utsett Synsam till det mest hållbara varumärket inom optisk detaljhandel, enligt den årliga varumärkesundersökningen av Sustainable Brand Index. Det är fjärde året i rad som Synsam får detta erkännande för sina insatser inom hållbarhet.

Läs vidare

Nya och större butiker

Optikkedjorna fortsätter sin expansion med fysiska butiker. Inom ett par månader har Specsavers för första gången öppnat en butik i Avesta och samtidigt satsat på att utöka ytan för butiken i Karlshamn.

Läs vidare

Välkommet med fysisk mässa

Copenhagen Specs som på grund av pandemirestriktioner tvingades ställa in mässan 2020 dagen före öppningen öppnade åter dörrarna i början av mars i år. Som vanligt hölls mässan i Lokomotivværkstedet – den hundraåriga tågreparationsbyggnaden i centrala Köpenhamn.

Läs vidare

Optiker gillar sin arbetsplats

Det är trivsamt att arbeta som optiker. Åtminstone om man får tro undersökningsföretaget Great Place to Works rankning av arbetsplatser. Två optikerkedjor placerade sig bland de 15 mest populära arbetsplatserna. Särskilt trevligt har de anställda på Specsavers som knep förstaplatsen. Synoptik blev 13:e bästa arbetsplats.

Läs vidare

Synsam ökade omsättningen

Synsam har presenterat sitt första bokslut sedan börsintroduktionen. I rapporten framgår att nettoomsättningen för helåret 20212 uppgick till 4 669 MSEK (3 806) en ökning om 22,6 procent. Resultatet efter skatt slutade på 51 MSEK (-195). Styrelsen föreslår en aktieutdelning om 1,70 SEK (0,00) per aktie.

Läs vidare

Vetenskap 3: 

Våren är här, med glädje 
och ibland diffusa besvär

Visst är det härligt att värmen och ljuset nu är här. Med för många är denna period på året också besvärlig, vi träffar på många med rinnande och kliande ögon. Att veta skillnaden mellan rinnande ögon av nytillkommen allergi eller rinnande ögon som uppkommer av andra orsaker är inte alltid lätt för gemene man att veta.

Läs vidare