Ledare: 
Efterlängtad översyn påbörjas

Optikerförbundets mångåriga arbete mot Socialstyrelsen har belönats: under februari påbörjas en översyn av optikerföreskriften. Det finns 112 yrkesverksamma optiker som är yngre än föreskriften. Så ja, det är verkligen på tiden att översynen kommer igång.

Läs vidare

Norrtälje OptikCentrum lägger ner

Efter nästa 20 år som hängiven ledare för Norrtälje OptikCentrum drar sig Annie Eriksson tillbaka, vilket även innebär att verksamheten läggs ned. Skolan har haft en stor betydelse för att öka den allmänna kompetensen bland landets optikerbutiker.

Läs vidare

Smarta glasögon bedömer körhälsan

Hur skicklig är en bilist när det gäller att fatta snabba, säkra beslut i myllret av skyltar, signaler och medtrafikanter? Svaret sitter i ögonrörelserna och dem kan man mäta och utvärdera med smarta glasögon och artificiell intelligens (AI). Robotforskaren Ravi Chadalavada från Örebro har tagit fram en unik lösning som kan hjälpa läkare bedöma äldre personers körhälsa – och det på ett helt objektivt sätt.

Läs vidare

Barns försämrade ögonhälsa

Ökningen av närsynthet och samsynsproblem bland barn kan få stora konsekvenser för skolgången och kan misstas för dyslexi eller andra diagnoser. Detta larmar forskare, ögonläkare och optiker om. I november samlades några av de ledande experterna under en kongress i Stockholm för att diskutera utvecklingen. Bakom optometrikongressen står medlemsorganisationen Synologen.

Läs vidare

Konsulterna som löser bemanningen

Att hitta rätt personal för anställning eller tillfällig bemanning har blivit en allt viktigare del i ambitionen att bli en framgångsrik arbetsgivare, särskilt inom yrken med snabb kunskapsutveckling och höga kompetenskrav. Inom många branscher har det uppstått särskilda konsultföretag som nischar sig på hitta specialister för uthyrning eller anställning. Sedan några år finns de också inom optikbranschen.

Läs vidare

Uppfinningsrikedom leder till nya modetrender

Vårens och sommarens mode är här. Samtidigt öppnar optikmässorna runt om i världen efter två år av pandemirestriktioner. Men hur har dessa två år påverkat modebranschen och designindustrin när catwalks, stora visningar och andra event varit stängda? Optik frågade Swedish Fashion Councils vd, Jennie Rosén. Samtidigt passar vi på att presentera ett axplock av vårens bågnyheter.

Läs vidare

Olle Kahn utsedd till hedersmedlem i Optikerförbundet

Han inledde sin optikerbana som lärling redan 1950. Han var aktiv långt in på 2000-talet och har sett ett yrke förflyttas och förvandlats från verkstadshantverk till ögonhälsovård och mode. Nu har Olle Kahn, 91 år, utsetts till hedersmedlem i Optikerförbundet.

Läs vidare

Så fick Skandiamannen sina bågar specialgjorda

Netflix-succén ”Den osannolika mördaren” blev ett av höstens stora måsten i TV-soffan av tre anledningar. För det första, ingen annan svensk mordgåta har vart så omtalad och haft så många konspirationsteorier som mordet på Olof Palme. Sveriges roligaste man Robert Gustafsson är fantastisk i rollen som ”Skandiamannen”. Och sist men inte minst, Bågar & Glas egna verkstadstekniker och säljare Chris Inoue har för hand specialtillverkat de karaktäristiska glasögonbågarna till Roberts rollfigur Stig Engström.

Läs vidare

Vetenskap 2 2022: Lika men också olika

Det märks att vi går mot ljusare tider, både vad det gäller årstid och smittläget. Bokningarna ökar och avbokningarna för sjukdom minskar, det är uppiggande. Hur påverkade optiker har varit av smittläget under pandemin har varit olika, vissa har påverkats mindre än andra. Så är det inom det mesta i vår bransch vi är lika men ändå olika.

Läs vidare