Ledare: Stort erkännande av optometriforskningen
Sista fredagen i oktober bjöd Linkedin mig på två verkligt roliga nyheter. Först ett tillkännagivande att Tony Pansell utsetts till professor vid KI. Tony har genom åren bidragit enormt till branschens förståelse för samsynsproblematik. Någon jag talade med beskrev Tonys arbete som att han ”omsatt forskningen i action” och delat med sig av pragmatiska, handfasta tips som givit många optiker verktyg för hur man ska arbeta med detta i vardagen. Professuren är verkligen ett erkännande så ett stort grattis till Tony och till svensk optometri som nu får sin tredje professor.
Bara några svep ner i linkedinflödet läser jag att Peslin Demir tilldelats 3,5 mkr för den viktiga forskningen kring det digitala samhällets inverkan på barns synutveckling. Vi är många som funderat kring vad dagens många skärmar gör med synen, inte minst hos barn. Pelsins avhandling från 2022 indikerade ett samband men ytterligare fördjupning behövs. Tilldelningen kommer nu att möjliggöra fortsatta studier vilket naturligtvis är väldigt glädjande och vi vill såklart verkligen gratulera Pelsin till den här framgången.
Mindre glädjande är att för 16:e året i rad tvingas läsa att var tionde förare inte möter de lagstadgade synkraven för körkort. Synbesiktningen har blivit ett stående hösttecken på såväl landets besiktningsstationer som i TV4-s morgonsoffa. Från myndighetshåll har vi flera gånger hört frågan avfärdas med argumentet att ”det saknas evidens att du kör säkrare om du ser bra.” Utöver att det är dumt är det faktiskt också fel. 2020 redovisade VTI en simulatorstudie som pekade på att synfunktioner spelar en viktig roll för säker bilkörning, och man efterlyste ytterligare studier.
I februari 2025 träder de nya reglerna för synkrav för körkort i kraft. Tyvärr inget om regelbundna synkontroller här. Helt naturligt då synkontroller kräver lagändring, något som endast Riksdagen eller EU får besluta om. Däremot är det mycket glädjande att Transportstyrelsen har tagit till sig optikernas kompetens och vill nyttja den bättre: utöver de normala synkontrollerna för körkort ser man även att optiker kan utfärda utökade synintyg och synintyg under pågående körkortsinnehav. I intervjun på sidorna 28-29 kan ni läsa mer om hur myndigheten har resonerat.
Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen