Största anslaget till forskning av barns ögonutveckling
Pelsin Demir, lektor vid institutionen för medicin och optometri, tilldelas 3 524 000 kronor för att etablera projektet ”Digital Interference with Vision and Eye Development (DIVE-kohort): en mångkulturell kohort av svenska barn för att karakterisera ögon- och synutveckling”. Det är första gången ett så stort anslag tilldelas till ett projekt inom optometrin.
Pelsin Demirs forskningsprojekt syftar till att undersöka hur barns ögonutveckling påverkas av den digitaliserade miljön och utbildningspressen i dagens samhälle. Forskarna kommer att följa ögonutvecklingen hos en stor grupp barn genom hela uppväxten, från fyra års ålder och minst 15 år framåt.
– Huvudsyftet med projektet är att undersöka om och hur den moderna, digitala livsstilen påverkar barns synutveckling, det vill säga om skärmtid kan ha negativa effekter på ögats utveckling. Delsyftet, som bygger på min doktorsavhandling, är att fördjupa tesen om att mycket närarbete i tidig barndom kan öka risken för närsynthet. Vi ser vissa tecken på ett samband, men ytterligare studier krävs för att fastställa detta, säger Pelsin Demir.
Anslaget som beviljats är ett så kallat etableringsbidrag, avsett att räcka i tre år.
– Det var ju bara två år sedan jag blev klar med min doktorsavhandling och jag hade verkligen inga förväntningar på att få så här mycket pengar när jag skrev min ansökan. Men det är häftigt att få det så tidigt i karriären, säger Pelsin.
Sitt nuvarande arbete som universitetslektor och programansvarig för masterprogrammet på Linnéuniversitetet kommer Pelsin att behålla, men gå ner på halvtid för att hinna med sin forskning.
– Vår forskning kan ge viktiga insikter om hur den digitala miljön påverkar barns ögonhälsa och samtidigt identifiera faktorer som främjar en sund synutveckling. Genom att samarbeta med föräldrar, barnhälsovården, pedagoger och beslutsfattare vill vi utveckla evidensbaserade riktlinjer och rekommendationer som hjälper till att skydda barns syn i en digitaliserad värld, säger Pelsin.
Målsättningen är att bidra till förbättrade synundersökningsprogram och tidiga insatser, vilket kan leda till bättre ögonhälsa och livskvalitet för barn på lång sikt.
Micke Jaresand