Tony Pansell ny professor på KI
Tony Pansell är uppvuxen i en optikerfamilj på det Småländska höglandet. Familjen drev en optikerbutik i Eksjö och planen var att återvända till småstaden efter examen och succesivt ta över verksamheten. Men Tonys intresse för forskningen behöll honom på Karolinska Institutet i Solna där han disputerade 2003, och nu är han utsedd till professor i optometri.
– Det känns mycket bra, säger Tony Pansell. Att inneha en professur vid ett av världens främsta universitet är stort. Det är ett kvitto på att det forskningsarbete vi gör ligger i den absoluta framkanten internationellt.
Tony är forskargruppsledare vid Marianne Bernadotte Centrum vid S:t Eriks Ögonsjukhus i Solna. Forskningen i gruppen spänner från experimentella modeller på människa och djur till klinisk patientforskning. Forskargruppen är tvärprofessionell och består av 25-talet doktorander, postdocs och forskare. Alla drivs av intresset att öka kunskapen om medfödda och förvärvade sjukdomar och skador på hjärnans synsystem. Vi försöker lära oss hur hjärnsynskador kan identifieras, hur de påverkar olika förmågor och hur de kan behandlas för att underlätta vardagen för våra patienter.
Kombinerat med tjänsten på KI är han även specialistoptiker vid ögonneurologisk mottagning vid S:t Eriks Ögonsjukhus. I det kliniska arbetet träffar Tony patienter med hjärnsynskador. Här får vi möjlighet att ta in patienter i vår forskning och hjälpa dem på bästa sätt. Vi får även möjlighet att utvärdera våra behandlingsmetoder. På sjukhuset har vi under året startat i gång en eyetracking-klinik där vi är ett team som gör avancerade bedömningar på patienter med ögonmotoriska avvikelser. Detta är en helt unik satsning, även sett internationellt inom ögonsjukvården.
Att utses till professor är ett viktigt steg för svensk optometri. Tony är den tredje professorn Sverige har fått inom ett par år. De två andra professorerna i optometri är Rune Brautaset, KI och António Filipe Teixeira Macedo, Linnéuniversitet i Kalmar.
Optometrin får genom professurerna en högre status vilket är viktigt både för dess utveckling och i relation till andra ämnen och myndigheter.
Tony hoppas att professuren kommer att bidra till ökade forskningsanslag, ett större genomslag för forskningsresultaten och en ökad medvetenhet om ögon- och synbesvär i samhället.
– Vi måste etablera vårt forskningsområde på den absoluta nationella och internationella toppnivån i konkurrens om forskningsmedel med annan medicinsk forskning. Vi har kommit en god bit på väg men det finns fortfarande en del att jobba på, säger professor Tony Pansell.
Micke Jaresand