Deltagarrekord på Optometridagarna

Äntligen dags för ett fysiskt möte. Det märktes att de rekordmånga deltagarna, 740 tyckte det var roligt att ses i levande livet vid årets Optometridagar. Därför var också stämningen som vilade över sessionerna i Stora salen och utställningshallen på Örebro Conventum ovanligt positiv och kollegial.

Läs vidare

Glatt återseende för Optikmässan

Under den ovanligt eventtäta månaden oktober återvände Optikmässan efter det långa, ofrivilliga pandemiuppehållet. Ett 80-tal utställare tog emot 602 besökare under två händelserika dagar i mässhallarna i Arlandastad utanför Stockholm.

Läs vidare

Svenskt guldjubel på Silmo

Silmo Paris 2022 lanserades som en come back. Mässan överträffade dock arrangörens alla förväntningar, med en ökning av både antalet internationella besökare och ett ökat deltagande av franska optiker. Silmo Paris är tillbaka på nivåerna före krisen. Och svenskt guldjubel blev det!

Läs vidare

Rune Brautaset installerad som professor

Att vilja rädda liv. Att inspirera nästa generation studenter. Och vara sjukt sugen på buffén utanför aulasalen. Alla känslor rymdes när ett gäng nya professorer installerades på KI. En av dem var vår egen Rune Brautaset, Sveriges första professor i optometri.

Läs vidare

Dags för årets koll av trafiksynen

Fredagen den 21 oktober äger Synbesiktningen, Sveriges största syntest av förare, rum på 23 av Bilprovningens stationer runt om i Sverige. Samtidigt som fordonet besiktas kommer flera tusen förare att bli erbjudna att testa sin syn av Synoptik.

Läs vidare

Klinisk ansvarig för Synologen

Synologen har fått en kliniskt ansvarig. Sara Wittskog kommer att ha en bred roll där hon ansvarar för kliniska frågor och vara involverad i allt från extern och intern kommunikation till utbildningar och projekt.

Läs vidare

Patrik svarar på dina frågor

Kan en leg optiker delegera till en optiker som är färdigutbildad eller utbildad i annat land men inte har fått sin leg. av socialstyrelsen än? 
Optiker är en skyddad yrkestitel, enligt lag krävs optikerlegitimation utfärdad av socialstyrelsen för att få utge sig som optiker. Det går inte att delegera en titel.  Patrik Maltborg utvecklar i sin frågespalt.

Läs vidare

Vetenskap 7:
Tårfilmen en viktig detalj

Äntligen har det blivit möjligt att ha större sammankomster, Optometridagarna och Optikmässan är genomförda. En sak som återkommer varje år är att problemen med torra ögon ökar på hösten. Fler personer kommer med uttalade problem med irritation och rinnande ögon.

Läs vidare