Rune Brautaset installerad som professor

Att vilja rädda liv. Att inspirera nästa generation studenter. Och vara sjukt sugen på buffén utanför aulasalen. Alla känslor rymdes när ett gäng nya professorer installerades på KI. En av dem var vår egen Rune Brautaset, Sveriges första professor i optometri.

Den 13 oktober 2022 var det dags för installation av 21 nya KI-professorer och välkomnande av 13 adjungerade professorer i en blomstersmyckad Aula Medica.Rektor Ole-Petter Ottersen välkomnade genom att tala om den ödmjukhet han känt under de senaste pandemiåren som visat hur sköra vi är när krisen slår till, både som individer och samhälle.

Samtliga 21 professorer presenterades i varsin film där forskning bland annat jämfördes med matlagning (kräver noggrann planering men samtidigt öppenhet för improvisation och det okända), polisutredningar (alla dörrar måste öppnas och alla stenar måste vändas på så att vi vet att resultaten stämmer) och tennis (glädje, lust, energi och samarbete). Många av professorerna lyfte drivkraften att kunna hjälpa människor till en bättre hälsa om det så handlade om att rädda blödarsjuka i låginkomstländer, hjälpa unga med hjärtproblem eller hitta nya behandlingar mot MS.

– För mig personligen är det ett stort erkännande för allt jobb jag lagt på utbildning och forskning inom optometrin och på  ögon. Men det är ett lika viktigt erkännande av optometrin som akademiskt område. Det finns en stor tyngd i en professorstitel, säger Rune Brautaset, som utöver nyutnämnd professor och avdelningschef för Ögon och Syn vid KI också är ordförande i Optikerförbundet.

Till tjänsten som professor i optometri fanns från början 17 sökande, sex gick vidare till den pedagogiska utvärderingen och Rune Brautaset var alltså den som befanns ha de bästa kvalifikationerna.

– För optometrins skulle hoppas jag det här kan öka tyngden i de kontakter vi har med myndigheter, socialdepartementet, Socialstyrelsen och andra. En förhoppning är att vi kan snabba på vissa beslutsprocesser till fördel för både den akademiska verksamheten och den vardag alla optiker befinner sig i.

Att få en professur i optometri är sannolikt också något som kommer underlätta samarbetet mellan optiker och ögonsjukvården, något som blivit alltmer vanligt under senare år.

– Alla vet vad som krävs för att få en professorstitel vid en medicinsk fakultet i Sverige. Det ger en tyngd i samarbetet och det hoppas jag kunna dra nytta av i det fortsatta arbetet, både Optikerförbundet och i utvecklingen av utbildningarna, säger Rune Brautaset.

Underhållningen under installationen levererades av Fröken Elvis, en grupp kvinnliga musiker som med kluriga texter och snygga arrangemang tolkar Elvis på svenska, samt de unga syskonen Pellbäck – Hansine på violin och Herman på piano – som imponerade genom att spela ett stycke av den polske tonsättaren Henryk Wieniawski.

När klockan passerade 19 var det dags för sluttalet av nyblivne professorn Brjánn Ljótsson.

– Jag är jättehungrig, inledde han och fick skratt från publiken som höll med.