Ögonläkare vill samarbeta med optiker 

En klar majoritet av svenskarna planerar att vända sig till ögonmottagningen på ett sjukhus eller till sin vårdcentral om de får problem med sina ögon, även om besvären inte är akuta. Det visar rapporten ”Kolla ögonen!” från Specsavers och Synskadades Riksförbund. 

Nu höjs röster för att optiker ska spela en större roll i ögonsjukvården.

– På grund av bättre tillgänglighet och god kompetens kan det vara klokt att i första hand vända sig till en legitimerad optiker snarare än till vårdcentral eller ögonklinik vid besvär som inte är akuta. Det kan göra väntan på vård kortare för alla, säger Bo Andersén, ögonläkare hos Capio Ögon i Göteborg.

Läs vidare

Alla Ska Se-dagen:
”Inga barn ska lida i onödan”

Lördagen den 28 augusti genomfördes ”Alla Ska Se”-dagen över hela Sverige. Syftet med initiativet är att uppmärksamma vikten av att regelbundet undersöka barns och ungdomars syn. Många föräldrar vet inte att deras barn lider av synfel vilket kan leda till begränsningar för både inlärning och rörelse. Ett svek mot barnen, anser Synsams samlade optikerkår.

Läs vidare

Stora Synundersökningen 2021:
Läs- och skrivsvårigheter  kan bero på synfel

Fler än en miljon barn i Sverige har nu gått tillbaka till grundskolan efter sommarlovet. Över 40 procent av dem har någon form av synnedsättning. Det kan bland annat leda till huvudvärk, koncentrationssvårigheter och försämrade möjligheter att lära sig läsa och skriva. Ändå känner inte var fjärde förälder med barn i  mellan 1 och 15 år till de vanligaste tecknen på att barnet har någon form av synfel. Det visar Stora Synundersökningen 2021 gjord av Synoptik i samarbete med YouGov.

Läs vidare

Växande optikevent lockade rekordpublik

För andra året i rad kunde Sveriges optiker avsluta sommaren med att besöka Göteborg och det nytänkande eventet You and Eye Weekend. 50 utställare inom branschens alla segment och från flera olika länder lockade besökare från 126 butiker. Sammanlagt hade eventet cirka 350 registrerade besökare under fyra dagar.

Läs vidare

Patrik Maltborg: 
Viktigt att göra rätt med skyddade personuppgifter

Jag har fått en del frågor kring vad som gäller vid skyddade personuppgifter och vad vi behöver tänka på i sammanhanget? Ett behov av skydd kan gälla både patienter men också medarbetare. Det är därför viktigt att ha lokalt anpassade rutiner kring detta och utgå utifrån de egna förutsättningarna. Jag tar upp några generella punkter nedan men det är viktigt att fördjupa sig om behovet finns så att handläggningen blir korrekt utifrån de rådande omständigheterna.

Läs vidare

Anki Palm: Solglasögon året runt

I ett härbre utan el vid norrlandskusten kopplade jag under några sommarveckor av från optikverkligheten. I mitten av juni vandrade jag längs stränder, gick med stavar upp och ner för backar, yogade mot solen, badade i sjöar och hav, låg i hängmattan och lät tiden gå. Jag hade ingen annan än mig själv att bry mig om för några dagar. Det lätt att glömma bort arbetet men jag hade kontakt med en av vår anställda optiker i butiken jag äger tillsammans med kompanjonen sedan snart 22 år. Hon berättade att de har haft fullt upp och kunder har stått och köat utanför nästan hela dagen.

Läs vidare

Silmo öppnar för besökare

Arrangören av Silmo håller andan och tummar för att spridningen av coronaviruset inte ökar igen. Mässan är den första av de stora internationella optikmässorna att öppna för ett fysiskt event sedan pandemiutbrottet för knappt två år sedan. Över 500 utställare är anmälda till mässan som hålls mellan den 24 och 27 september i Paris.

Läs vidare

Vetenskap 6: Glöm inte ögonlocken

Många patienter som kommer nu med relativt nya problem med seendet har problem med tårvätskan. Att inte undersöka ögonlocken och tårvätskan vid varje synundersökning kan leda till att dessa problem missas och i de fallen kanske patienten inte blir nöjd med sina nya glasögon även om styrkan stämmer väl. Det är inte någon besparing på tid att låta bli dessa undersökningar även om tiden är knapp i undersökningsrummet, att låta bli kan istället resultera i flera återbesök och att en ny synundersökning behövs.

Läs vidare

Lediga jobb

Universitetsadjunkt i optometri 
Universitetslektor i optometri