Ledare: Ny föreskrift från januari 2024 

En ny föreskrift är på gång, där optikern förmåga till egna beslut visas ett större förtroende – med de rättigheter och skyldigheter som det innebär. Optiker ges betydligt mer frihet än tidigare, men också ett större ansvar att känna den egna kunskapen.

Läs vidare 

Positiv framtid för Sveriges optiker 

Alla branscher och yrken förändras över tid. Vissa mer än andra. Att vara optiker idag skiljer sig på många sätt avsevärt från hur det såg ut för bara 20 år sedan. Och ytterligare förändringar står för dörren. Optikerförbundets ordförande, Rune Brautset ser stora möjligheter till en positiv framtid men menar också att det krävs ett aktivt arbete från både optiker och övriga branschen för att kunna möta utvecklingen på bästa sätt.

Läs vidare

Nya optiker på väg ut i arbetslivet

I början av sommaren lämnade en ny kull optiker grundutbildningen för att antingen ge sig ut i yrkeslivet eller studera vidare. Träffa några av dem i reportaget från Kalmar.

Läs vidare

Optometridagarna:  Specialsidor med  allt du behöver veta

Nu är det dags för årets Optometridagar med temat Optometri i förändring. Ta del av hela programmet, läs om föreläsare och workshopledare på våra specialsidor om årets optikerevent i Kista, första helgen i september.

Läs vidare

Mode med fokus på inkludering

Trenderna för 2024 har sedan långt tillbaka funnits dolda på ritningar i modehusens hemliga arkiv och när de äntligen visar upp sina planer för framtiden är det alltid lika spännande att se vad som händer inom glasögonmodet där trenderna också har börjat ta form. Läs om de kommande fyra trenderna.

Läs vidare

Hett om öronen för optiker i Sverige

Optiks krönikör, Katarina Ek svettas i butiker som saknar AC. ”Optikbranschen följer tyvärr strömmen när det gäller luftkonditionering. I många butiker är det rent plågsamt att jobba på sommaren. Ännu plågsammare kan det vara att diskutera frågan med en överordnad som inte jobbar i butik, och inte förstår problemet”, skriver hon bland annat.

Läs vidare

Utblick: Mexiko behöver fler optiker 

I Mexiko kunde, fram till för bara några år sedan, vem som helst kalla sig optiker och ta emot patienter. 2015 antogs dock en lag som kräver en adekvat utbildning för att använda titeln. Men det är svårt att få lagen att fungera i praktiken.

Läs vidare

Vetenskap 5 2023: Spännande höst väntar

En sak som diskuterats mycket av branschfolk på sociala medier är detta med en ny optikerföreskrift, där vissa uttrycker oro om att vi ska utföra saker som tidigare varit förbjudna för oss optiker att göra. Att vi om denna föreskrift kommer i kraft får utföra nya undersökningar innebär det inte att vi måste utföra alla.

Läs vidare