Ledare: Politiken bjuder på nya sängkamrater

Jag minns inte vem som introducerade ordet syltrygg, men det är hursomhelst ett måleriskt och ibland rätt användbart invektiv för att beskriva en person som inte vågar stå för sina åsikter. 

M och S har genom åren varit överens om att trafiksäkerhet ska inskränka sig till hårda saker som bilar, vägräcken och hjälmar. De tycker inte att man behöver kolla synen på de som har körkort. Vi som vill tro att regelbundna synkontroller ändå kan vara en bra idé för trafiksäkerheten har haft våra bästa kompisar i KD, som genom åren gjort detta till en hjärtefråga och surrat sig hårt med motioner, debatter, artiklar och skriftliga frågor.

Efter valet fick KD infrastrukturtaburetten och därmed ansvar för just den här frågan. Goda nyheter för oss kan man tänka? Nja … det visade sig vara en sak att tycka före valet, en helt annan att göra när valet var vunnet: när Riksdagens trafiksäkerhetsbetänkande 2023 presenterades i juni stödde KD inte längre regelbundna synkontroller.

Regeringspartierna ska hålla ihop och den gemensamma positionen förhandlas och jag förstår såklart att det är ett givande och ett tagande. Men att släppa något man stridit så hårt för – när man har högsta ansvar för just den frågan – får mig tycka att doften av kokta jordgubbar står rätt stark runt infradepartementet.

Nu verkar S överväga att byta fot. Givet sitt tidigare motstånd ger det möjligen ett lite vingligt intryck men man får inte vara knusslig, allt stöd är bra. Vänsterpartiet, som tidigare varit rätt oengagerade i den här frågan, vill dessutom plötsligt också in i matchen. Politiken bjuder onekligen på oväntade sängkamrater.

Över till nåt helt annat: En ny föreskrift är på gång, där optikerns förmåga till egna beslut visas ett större förtroende – med de rättigheter och skyldigheter som det innebär. Optiker ges betydligt mer frihet än tidigare, men också ett större ansvar att känna den egna kunskapen. Löpande fortbildning och att hålla sin kunskap uppdaterad kommer att bli allt viktigare för framtidens optiker och Optometridagarna, som Optikerförbundet årligen anordnar, kommer bli ännu viktigare. Optometridagarna är redan idag ett av Europas största optikerevent och jag skulle tro det kommer fortsätta växa. Om nån vecka är det dags: en bra bit över 650 deltagare och över 30 utställare samlas i Kista. Jag hoppas vi ses där! 

Fredrik Thunell
vd, Optikbranschen