Nya optiker på väg ut i arbetslivet
I början av sommaren lämnade en ny kull optiker grundutbildningen för att antingen ge sig ut i yrkeslivet eller studera vidare.
Text och foto Olle Bergman
Maja Forsman från Borås, som studerat vid Linneuniversitet i Kalmar fick inte bara en optikertitel, utan även utmärkelsen ”Bästa kurskamrat”. Nu väntar jobb i butik i hemstaden. På sikt har hon målet att bli lärare på någon av optikerutbildningarna i landet.
– Optiker kändes som en perfekt blandning: man får vara social på jobbet, man får hjälpa människor och man får vara problemlösare. säger Maja Forsman, uppvuxen strax utanför Borås. Det var först efter studenten som hon kom på att hon skulle bli optiker. Men när hon väl bestämt sig fanns det ingen tvekan: hon skaffade först jobb som optikerassistent i en butik i Borås, och började sedan plugga i Kalmar hösten 2020.
Nu efter examen ska Maja flytta tillbaks till Borås för att jobba i butik och skaffa praktisk yrkeserfarenhet. Tanken är sedan att hon ska vidareutbilda sig.
– Jag har länge tänkt att jag någon gång skulle vilja bli lärare, säger hon. Men det har inte funnits något ämne som jag känt att jag brunnit för – förrän nu. Målet på lång sikt är att börja jobba på någon av optikerutbildningarna i landet.
Årets utmärkelse för bästa examensarbete i Kalmar gick till Lowe Arnehov och Alexandra Johansson. Deras gemensamma studie handlar om hur multifokala kontaktlinser av olika typ påverkar den funktionella synen.
Under studierna blev Lowe och Alexandra intresserade av hur kontaktlinser kan hjälpa personer med olika slags synfel och olika typer av medicinska avvikelser. För sitt examensarbete valde de därför att fokusera på asfäriska multifokala kontaktlinser för presbyoper i åldersgruppen 45 till 55 år. Studien är en jämförelse av hur olika utformningar – center distance-design respektive center near-design – påverkar den funktionella synen.
På utbildningen vid Karolinska Institutet hölls avslutningsceremonin den 2 juni i Aula Medica.
– Det har varit så roligt att följa studenternas utveckling under de tre åren – från det prekliniska, då de genomför undersökningar på varandra, till det att de får träffa patienter från ögonsjukvården när de studerar ögonhälsa, säger Marika Wahlberg Ramsay, ansvarig för optikerprogrammet på Karolinska Institutet.
Optikerprogrammet på KI genomförde en uppdatering av utbildningsplanen 2019 som nu har hittat sin form från intagning till examen. Men det betyder inte att man har slagit sig till ro.
– Vi jobbar kontinuerligt med omvärldsbevakning och vi för en ständig dialog med branschen för att förstå vart vi är på väg. Vi vill vara med och driva yrkeskåren framåt. säger Marika Wahlberg Ramsay.