Ledare: Ett välkommet tillskott

Hösten 2023 öppnas, i Göteborg, ytterligare en utbildningsplats för optiker. Behövs fler utbildningsplatser? Svaret är tveklöst ja. Alla vet att vi kan sysselsätta fler optiker än vad som finns idag, inte minst i Västsverige. Vi måste också höja blicken från butikerna: ögonsjukvården har insett att optikern är en central resurs för svensk ögonhälsa.

Läs vidare

Nya glas ska hejda myopiutvecklingen

Med den nya produkten Stellest vill Essilor bidra till den globala kampen mot den skenande myopiutvecklingen. Företagets egna kliniska studier har visat att den så kallade H.A.L.T.-tekniken kan hejda myopiutveckling hos barn med upp till 67 procent.
– Myopikontroll är ju ett hett ämne i branschen nu och vi är glada över att ha en produkt som uppvisat mycket goda resultat, säger Mathias Danielsson, Essilor Sverige.

Läs vidare

Synsam invigde i Östersund

I mitten av augusti invigdes Nordens första storskaliga tillverkningsindustri för glasögonbågar när Synsam Groups nya produktions- och innovationscenter på Frösön slog upp portarna. Invigningen förrättades av koncernchef Håkan Lundstedt och gästades av bland annat H.K.H. Prins Daniel, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson samt landshövding i Jämtlands län, Marita Ljung.

Läs vidare

Klart med ny optikerutbildning

 Sverige har fått ytterligare en utbildningsplats för optiker. Hösten 2023 slår Linnéuniversitetet upp portarna upp till de nya lokalerna. Utbildningen kommer att förläggas till Göteborg. Runt 28 optiker per år räknar man med att kunna utbilda.

Läs vidare

Synoptik köper Smarteyes

I början av sommaren blev det klart att Konkurrensverket godkänner Synoptiks köp av konkurrenten Smarteyes.

Läs vidare

Specialsidor inför Optometridagarna i Optik print

Allt man behöver veta inför Optometridagarna i Örebro den 1-2 oktober. Flera sidor i tidningen innehåller program, utställarkarta, intervjuer med och presentation av föreläsare samt annat matnyttigt.

Gå till Optiks bläddringsbara utgåva

Forskare vill ha obligatoriska synkontroller i skolan

Närsynthet ökar kraftigt bland barn, men alltför få fall upptäcks i god tid. Skulle rutiner för synundersökningar av eleverna i grundskolan vara en väg framåt? Ja absolut, säger åtta av tio svenska föräldrar i en undersökning gjord av Kantar Sifo som publiceras i färska rapporten ”Barns ögon ska hålla hela livet” från Specsavers.

Läs vidare

Optiker på plats vid Special Olympics

Special Olympics är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Dagarna före midsommar stod Malmö som värd för årets tävlingar. 19 personer från optikbranschen ingick i det team av olika specialister som erbjöd deltagarna hälsoundersökningar i samband med eventet. Essilor och Safilo sponsrade med glas och bågar.

Läs vidare

Vetenskap 5: Optiker ett omväxlande yrke

Den första artikeln är en enkätstudie om hur vi optiker har det i vårt dagliga arbete, den är skriven av två studenter på LNU och det är 295 optiker som har svarat och ingår i denna. Den har en härlig inledning som beskriver hur omväxlande vårt yrke kan vara. I den andra artikeln har det jämförts att behandla ackommodativa problem med Additionsglas +0,5 D alternativt synträning. Det är en mycket bra artikel och ämnet är högaktuellt nu när skolor och arbete kommer i gång igen och problem uppkommer.

Läs vidare

Nytt nummer av Optik print ute nu!

• Synproblem efter Covid
• Katarina Eks nya krönika
• Solglasögon och fiske
• Biokonstruerad hornhinna
• Optikmässan är tillbaka
• Inspirerande höstmode
• Branschplock

Bläddra digitalt i nya numret av Optik