Nya glas ska hejda myopiutvecklingen

Med den nya produkten Stellest vill Essilor bidra till den globala kampen mot den skenande myopiutvecklingen. Företagets egna kliniska studier har visat att den så kallade H.A.L.T.-tekniken kan hejda myopiutveckling hos barn med upp till 67 procent.

– Myopikontroll är ju ett hett ämne i branschen nu och vi är glada över att ha en produkt som uppvisat mycket goda resultat, säger Mathias Danielsson, Essilor Sverige.

Text Olle Bergman

Smarta mobiler fick världen att anamma en livsstil som är långt ifrån vad ögonen är anpassade för.

Det går att peka ut ett specifikt datum då världen tappade kontrollen över den globala myopiepidemin. Det var nämligen den 29 juni 2007 som försäljningen av Apple iPhone inleddes och en stor huvudvärk skapades för både optikbranschen och ögonsjukvården. Smartmobilerna fick hela världen att anamma en livsstil som ligger långt ifrån vad ögonen är anpassade för ur ett evolutionärt perspektiv. En varelse som naturen har designat för att ständigt avläsa sin omgivning sitter nu och stirrar in i en skärm på nära håll, timme efter timme. 

Resultatet av denna och andra parallella livstilssändringar är – som bekant – skrämmande. En ofta citerad artikel i Ophthalmology från 2016 förutspår att halva världens befolkning kommer att vara närsynta 2050. Det innebär inte bara praktiska vardagsproblem och livslångt beroende av synhjälpmedel – det ökar också risken för många ögonsjukdomar, till exempel näthinneavlossning, makuladegeneration, glaukom och katarkt.

Läs artiklarna om det nya glaset i Optik Print 3 2022 i vår bläddringsbara utgåva här.