Optiker på plats vid Special Olympics

Special Olympics är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Dagarna före midsommar stod Malmö som värd för årets tävlingar. 19 personer från optikbranschen ingick i det team av olika specialister som erbjöd deltagarna hälsoundersökningar i samband med eventet. Essilor och Safilo sponsrade med glas och bågar.

Nära 1 000 deltagare från hela landet tävlade i tolv olika idrotter, bland annat friidrott, ridsport, golf och simning. För att sätta fokus på det faktum att personer med intellektuell funktionsnedsättning ofta utsätts för negativ särbehandling i vården fanns representanter från olika hälso- och vårdspecialiteter på plats för att ställa sina tjänster till förfogande. Förutom optikerpersonal, kunde deltagarna träffa tandläkare, psykologer, nutrionister, dietister med flera. Från optikbranschen deltog tolv optiker, fyra optikerassistenter och tre optikerstudenter. Samtliga på ideell basis.

– Vi undersökte 140 personer enligt ett internationellt screeningprogram. 75 av dem som undersöktes, alltså fler än hälften, behövde en refraktion och fick slipade glas från Essilor Sverige och bågar från Safilo i Italien. Deltagare utan refraktionsbehov erbjöds solglasögon från Safilo, säger optiker Jonas Upphagen, som är kliniskt ansvarig för Special Olympics ögonhälsoprogram i Sverige.

Det är andra gången som svenska optiker engagerar sig i Special Olympics. Första gången var för två år sedan när tävlingar i vintersport hölls i Östersund. 

– Jag kom i kontakt med Special Olympics i samband med en kontaktlinskonferens i Las Vegas 2019. En tysk optiker som jag träffade berättade om sitt engagemang i organisationen och när han fick klart för sig att jag var från Sverige blev han eld och lågor eftersom de sökte efter optiker som kunde ställa upp på de planerade Special Olympics World Games i Östersund året efter. Tyvärr tvingades man ställa in de internationella spelen på grund av bristande ekonomi men vi genomförde i alla fall ett nationellt program, säger Jonas.

Att spelen inte fick ihop ekonomin gav Jonas insikt om samhällets svaga engagemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning och han bestämde sig för att fortsätta sitt ideella arbete i frågan och det var självklart för honom att hjälpas till under spelen i Malmö.

– Som företagsledare erbjuds man också ett utmärkt tillfälle att nätverka och knyta kontakter, både inom och utanför sin egen yrkeskår, säger han.

Micke Jaresand