Synsam kom hem i Östersund

I mitten av augusti invigdes Nordens första storskaliga tillverkningsindustri för glasögonbågar när Synsam Groups nya produktions- och innovationscenter på Frösön slog upp portarna. Invigningen förrättades av koncernchef Håkan Lundstedt och gästades av bland annat H.K.H. Prins Daniel, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson samt landshövding i Jämtlands län, Marita Ljung.                            

Text Micke Jaresand

För två år sedan bestämde sig Synsam för att flytta hem sin glasögonproduktion till Sverige, så kallad ”reshoring”. Flytten skulle gå från Kina till i Sverige. Idag, står de 8 100 kvadratmetrarna i Jämtlands före detta flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park klara att börja användas. Initiativet som går under namnet ”Made in Sweden” beskrivs som en ny industriell era och är en investering i ett minskat klimatavtryck med fokus på hållbar och cirkulär produktion.

– Idag är en historisk dag för Synsam Group och svensk industri. Med mod och stor beslutsamhet visar Synsam att vi kan gå från ord till handling; att flytta hem produktionen och erbjuda kunden närproducerade glasögon. Jag är oerhört stolt över att vi har produktionsstartat och att vi redan i september kommer att ha vår första kollektion Jämtö ute i butikerna, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group.

Förhoppningen är att Synsam Groups produktions- och innovationscenter kommer ha en stor betydelse lokalt, regionalt och nationellt.

– Det är mycket glädjande att Synsam Group öppnar ett nytt produktions- och innovationscenter med fokus på hållbar produktion och produktdesign i Östersund. Etableringen är viktig för att skapa ytterligare intresse för Jämtland som en attraktiv näringslivsregion och blir ett betydelsefullt tillskott med hundratals nya jobb. Synsam Groups val att flytta hem produktionen kan förhoppningsvis inspirera andra företag att flytta sin produktion till Sverige och är ett kvitto på hur hållbar omställning stärker samhället och skapar jobb, säger Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister.

En namnkunnig kvartett hjälptes åt att klippa bandet till Synsams innovationscenter.
Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län, H.K.H Prins Daniel, Synsams vd, Håkan Lundstedt
och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Produktions- och innovationscentret kommer på sikt att ge ett par hundra arbetstillfällen samt sysselsätta ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan. Synsam Group blir därmed en av Östersunds största privata arbetsgivare.

– Vi välkomnar Synsam Group till en växande kommun och ett växande län med unika förutsättningar för sina medarbetare att bo och leva i. Synsams etablering kommer också att bidra till att höja länets samlade konkurrens- och innovationskraft, säger Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län.