Godkänt för köp av konkurrent

I början av sommaren blev det klart att Konkurrensverket godkänner Synoptiks köp av konkurrenten Smarteyes. 

Inom Synoptik och Smarteyes är tongångarna positiva efter att affären godkänts.

– Vi förvärvar Smarteyes för att de har ett attraktivt och starkt koncept, ett bra butiksnätverk och duktiga medarbetare. Smarteyes låg-till-mellanprisprofil kompletterar Synoptiks positionering väl och gör att vi nu har två starka och differentierade erbjudanden, säger Roland Olsson, vd på Synoptik.

Butikerna kommer att fortsätta att verka under Smarteyes varumärke och det finns en tydlig plan för fortsatt expansion. Förvärvet genomförs via moderbolaget Synoptik A/S, i sin tur ägda av Synoptikfonden och GrandVision. Smarteyes blir därmed också indirekt en del av EssilorLuxottica, en världsledande aktör inom optik med över 18 000 butiker globalt.

– Smarteyes har haft en fantastisk framgångsresa de senaste fjorton åren. Tack vare de synergier vi kan uppnå med Synoptik och GrandVision, kan den fortsätta med förnyade krafter, säger Thomas Kusoffsky, vd på Smarteyes.

Affären innebär att den världsledande optikjätten EssilorLuxottica stärker sin ställning inom den optiska detaljhandeln i Sverige och Norden. Synoptiks största ägare är bolaget Grand Vision som ägs och styrs av EssilorLuxottica som dessutom är näst största ägare i börsnoterade Synsam med 6,6 procent av aktierna.

De finansiella villkoren i detta förvärv är inte offentliga. Säljaren av Smarteyes är Mellby Gård AB.

Micke Jaresand