Ny version av Kvalitetsnormen
En ny och uppdaterad version av Kvalitetsnormen har publicerats av Optikbranschen. I den uppdaterade versionen lyfts företagets medicinskt ansvarige ut ur själva certifieringsprocessen och ersätts av den nytillkomna funktionen, Certifieringsansvarig.
Som Certifieringsansvarig behöver man inte vara optiker. Uppgiften kan likaväl utföras av en butikschef eller annan anställd. För att uppfylla kraven och få behörighet krävs att man genomgår certifieringskursen.
Ekonomisk smäll för Optikerförbundet
När smittskyddsmyndigheterna och regeringen på grund av Coronapandemin beslutade att inga sammankomster med över 500 deltagare skulle tillåtas beslutade Optikerförbundet att ställa in årets viktigaste utbildningshelg, Optometridagarna. Flera besökare och utställare hade redan valt att boka av sitt deltagande. Med kort varsel fick övriga anmälda ändra sina planer.
För Optik berättar Optikerförbundets ordförande, Rune Brautaset om beslutet och vilka konsekvenser det fått.
Coronatankar: Kan vi växa i motståndet?
Det kändes som om allt förändrades på en natt. Men så var det inte. Vi visste faktiskt, vi hade fått information, sett bilder, hört ANDRA prata om det men reagerat som det är vanligt att göra: Det DÄR gäller inte mig. Men det gjorde det faktiskt. Det gäller alla och vi måste förhålla oss. Det går inte att stoppa huvudet under armen och låtsas som om att ingenting har hänt.
Aldrig har jag väl varit så medveten om kundernas utandningsluft som nu. När en äldre kund andades rakt över mitt ansikte blev det tvärstopp i hjärnan för en stund, skriver Anki Palm i en krönika.
ANNONS FRÅN TOPCON
En ny strategi för att erbjuda oftalmisk vård: Harmony stödjer optiker och ögonläkare i samarbetet för att kunna erbjuda bättre ögonvård i Tyskland
Överbokade ögonläkare, trånga väntrum och färre tillgängliga tider till ögonläkare är ett problem som kan observeras över hela Tyskland. I samband med att befolkningen i landet åldras och ögonsjukdomar blir vanligare, förväntas det nuvarande underskottet av tillgängliga ögonläkartjänster förvärras de kommande åren.
Med hopp om att minska det befintliga underskottet i ögonläkartjänster har optikkedjan Eisenhüttenstadt Augenzentrum med hjälp av programvaran Topcon Harmony introducerat ögonundersökningar som en del av butikernas tjänsteutbud.
Tack vare denna molnbaserade programvara som gör säkra konsultationer på distans möjliga, har Eisenhüttenstadt Augenzentrum kunnat förbättra sitt arbetsflöde och kommunikationen mellan olika ögonvårdsspecialister, optiker och ögonläkare och kan nu behandla sina patienter och kunder i en mindre belastande miljö.
Läs hela berättelsen: https://topconhealth.eu/projekt-hutte-se/
Hög nivå på optikers kundbemötande
Sveriges optikkedjor klarade sig bra i Daymakers årliga mätning av kvaliteten på kundbemötandet i detaljhandeln. Fyra av sex kedjor placerade sig på den övre halvan av de 102 undersökta kedjorna i 15 branscher. Bäst bland optikerna gick det för Synsam som placerade sig på femte plats med 87,8 procent i måluppfyllelse.
Kontaktlins anpassar sig efter ljusets styrka
Johnson & Johnson Vision har lanserat en kontaktlins som anpassar sig efter ljusets styrka. Fotokromatiska glasögonlinser som mörknar i starkt solljus har funnits på marknaden länge men nu får även kontaktlinsbärare tillgång till tekniken.
Synoptik, fick som första optikkedja möjlighet att under årets första tre månader erbjuda sina kunder den fotokromatiska kontaktlinsen i sina butiker.
Håkan Lundstedt Årets chef
Synsam Groups vd och koncernchef Håkan Lundstedt tilldelas utmärkelsen Årets chef av tidningen Chef. Håkan belönas för sitt ledarskap under det gånga året. Priset som Årets chef delas ut årligen och uppmärksammar, lyfter fram och belönar goda exempel bland Sveriges chefer och ledare. I fem kategorier belönas de som utmärkt sig mest i sitt ledarskap under året – de som utvecklar människor och verksamheter, hittar nya vägar, har mod och skapar engagemang och inspirerar.
Vetenskap: Omställning pågår, hela tiden
Så skulle man kunna uttrycka sig om samhället just nu och detta på grund av ett virus som påverkar hela världen. Även vårt arbete påverkas mycket och diskussioner sker på sociala medier om hur vi ska skydda oss i vårt arbete. Det är frågor som, ska vi använda handskar? Eller ska vi använda munskydd? Arbetsgivare kommer ut med riktlinjer hur arbetet ska utföras och myndigheter kommer ut med ny information och rekommendationer hur vi ska bete oss. Allt beror på hur smittspridningen sker och det finns olika teser om det, skriver Optiks vetenskapsredaktör Catarina Ericson.
I detta nummer handlar den första artikeln om konjunktiviter och om en konjunktivit kan upptäckas vid möten online som via forum och sociala medier.
Den andra texten är inte en vetenskaplig artikel utan länk till ICR Ophthalmology Center Barcelona. Denna sida länkar till många bra sidor även utanför EU. För även om det inte finns några granskade artiklar om Covid-19 så finns det mycket information att hämta.