Kontaktlins anpassar sig efter ljusets styrka

Johnson & Johnson Vision har lanserat en kontaktlins som anpassar sig efter ljusets styrka. Fotokromatiska glasögonlinser som mörknar i starkt solljus har funnits på marknaden länge men nu får även kontaktlinsbärare tillgång till tekniken.

Synoptik, fick som första optikkedja möjlighet att under årets första tre månader erbjuda sina kunder den fotokromatiska kontaktlinsen i sina butiker.

– Den nya kontaktlinsen har många fördelar. Den korrigerar synfel så som en vanlig kontaktlins samtidigt som den anpassar sig efter ljusets styrka. Det innebär att man ser bra samtidigt som kontaktlinsen anpassar ljuset så det inte längre stör ögat. Den nya kontaktlinsen passar till exempel utmärkt i inomhusmiljöer där man besväras av stark belysning eller om man utövar någon utomhussport där man kan störas av solljus, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Kontaktlinsen har fler användningsområden. Exempelvis minskar den även bländning som kan uppstå vid mötande trafik.

– Vid mörkerkörning kan nya moderna billjus upplevas mycket starka och bländande. Med den här kontaktlinsen minskas bländningen av mötande billjus vilket gör den behaglig att använda såväl på dagen som på natten. Jag skulle säga att detta är det största genombrottet för kontaktlinser sedan endagslinsen lanserades, säger Stina Lönn.