Stor uppslutning bakom krav 
på regelbundna synkontroller

Uppslutningen bakom kravet på regelbundna synkontroller av bilförare är massivt. Viktiga fackförbund som organiserar yrkesförare, pensionärsorganisationer, trafiksäkerhetsexperter och flera riksdagspartier är överens om att trafiksäkerheten kan förbättras genom en översyn av dagens regler för synkontroller. Dessvärre har det visat sig vara svårare än väntat att driva igenom denna självklarhet i riksdagen.

Förhoppningen är nu att Optikbranschen, tillsammans med NTF och de övriga intressenterna ska kunna förmå infrastrukturdepartementet initiera en utredning med syfte att skärpa reglerna kring synkontroller för körkort.

Läs vidare

Synbesiktningen fyller 12 år

För tolfte året i rad har Synoptik och Bilprovningen genomfört Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare. Att samma skrämmande siffror kommer att presenteras igen senare i höst är det väl ingen i branschen som kommer att bli överraskad över. Tyvärr är det bara att konstatera att alldeles för många bilförare i Sverige ser för dåligt för att vara en säker trafikant och att inget beslut ännu är taget om obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse.

Läs vidare

Snabb utveckling 
för digital ögonvård

– Tekniken bits inte. Hur ofta är du rädd för din mobiltelefon?

Den frågan ställer Marianne Larsson, direktör för Healthtech Innovation Skåne, när hon inleder 2020 års helt digitala upplaga av Specsavers Clinical Conference med e-hälsa som tema.

Under tre förmiddagar i början av oktober fick deltagarna ta del av den senaste utvecklingen inom digital ögonhälsa. Mycket handlar om möjligheterna med bättre digitala bilder, men apparna som erbjuder test av synen kan ännu inte ersätta en vanlig synundersökning

Läs vidare 

Ny assistentutbildning
startar på distans

Sveriges två optikerassistentutbildningar har sedan i höstas sällskap av en tredje som erbjuder utbildningen på distans. Bakom den nya rassistentutbildningen ligger TUC Yrkeshögskola, en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar.

Utbildningen leds av Charlotta Larsson som, bland annat har mångårig erfarenhet som butikssäljare i optikbranschen. Optik träffade henne för att få reda på mer om utbildningen.

Läs vidare

Legitimation 
– en process som tar sin tid

”Men vi trodde att du hade legitimation – du har ju tagit examen!” Det är en uppfattning som ofta ställer till det för nybakade optiker. Uppmaningen från lärosätena är att planera för minst en månads fördröjning.

Avslutning, försommar och jobb i butik – de första veckorna efter examen är en spännande tid för många unga optiker. Nu är det äntligen dags att lämna studentlivet bakom sig och bege sig mot yrkestillvaron. Men redan när juniorerna kliver in på sin första arbetsplats kan de mötas av ett missförstånd som försvårar planeringen och – i värsta fall – skapar problem i samarbetet med arbetsgivaren.

Läs vidare

Kompetens 
– färskvara som kräver träning

 Jag vet inte hur det är för dig som läser men jag får emellanåt ett motstånd att lära mig nytt som jag inte är särskilt stolt över. Inte för att jag principiellt har något emot ny kunskap. Tvärtom. Jag brukar säga att jag gillar utveckling och kompetenshöjning men sedan när det kommer till kritan gör jag som vanligt. Känner du igen dig? Om inte, grattis, jag blir lite avundsjuk på dig, skriver Anki Palm i detta nummers krönika

Läs vidare

Patrik Maltborg svarar på dina frågor!

Läs vidare

Vetenskap: 
Ett annorlunda år
närmar sig sitt slut

Detta är sista numret av Optik för året, ett år som kortfattat kan beskrivas som ett annorlunda år. Optometridagarna fick ställas in och webutbildningar har ökat i antal under året. Det har också varit ett år med inriktning och samtal om avstånd, hänsyn och Covid 19.  Under våren handlade ett nummer av vetenskapen om vad man då visste om hur coronavirusets påverkar ögonen. Då, i början av pandemin var allt väldigt osäkert men ändå sågs att konjunktiviter orsakade av Coronaviruset inträffade relativt ofta vid Covid 19. Nu finns mer kunskap om hur coronaviruset orsakar påverkan på ögonen.

Läs vidare