Corona sänkte optikförsäljning

Optikbranschen har, som många andra branscher fått känna av de ekonomiska konsekvenserna av den pågående coronapandemin. Under årets första sex månader sjönk värdet av den totala försäljningen i branschen med närmare 10 procent jämfört med samma period föregående år. Men redan under juli månad syntes tecken på att återhämtningen påbörjats.

Läs vidare

”Glasögon är inget vi drar in på”

Trots sjunkande försäljning under årets första månader kan optikbranschen ha klarat sig genom krisen utan bestående skador. Det är i alla fall vad man tror hos glasögondesignern OPO Scandinavia. Under augusti hamnade försäljningen på samma nivåer som i augusti tidigare år. Inställda säljbesök hos optiker har kompenserats av en ökad online försäljning B2B.

Läs vidare

Optikerutbildning i nya lokaler

Eye Center of Excellence i Solna börjar ta konkret form. I slutet av sommaren flyttade optikerutbildningen på KI in i sina nya moderna lokaler med uppdaterad utrustning och goda möjligheter till digital undervisning.

Tillsammans med S:t Eriks ögonsjukhus och företag som Memira, Alcon och Direkt Optik tar KI därmed ett stort steg mot något som är tänkt att bli ett nav för ögonhälsa i Storstockholmsområdet.

Läs vidare

Har patienten rätt till sin journal?

Måste en optikbutik lämna ut resultatet av en synundersökning eller receptet till en patient? Har patienten alltid rätt att få ut all information som finns om hen i patientjournalen?

När en optiker utfört en synundersökning räknas det som hälso- och sjukvård och då följer kravet på att föra journal. Patienten har i princip alltid har rätt att få ta del av sin egen journal, detta kan ske genom en journalkopia eller genom att läsa på plats. 

Läs vidare

Fler bågar av återvunnen plast

Även nätoptikern Lensway hakar på hållbarhetstrenden och lanserar under hösten sin första glasögonkollektion gjord av återvunnen plast. Kollektionen kallas för 5:1 eftersom varje båge tillverkas av plasten från fem stycken återvunna plastflaskor.

Läs vidare

Specsavers dubblerar i Norrköping

Trots den pågående coronapandemin görs det satsningar i optikbranschen. Exempelvis får Norrköping ytterligare en Specsaversbutik. Den nya butiken slår upp portarna i köpcentrumet Ingelsta Shopping.

Läs vidare

Vetenskap: Två examensarbeten om ungas problem

Under våren som var märktes fler ungdomar med synrelaterade problem, det var mest gymnasieelever och högskolestudenter, de som då fick all undervisning digitalt. De är inte konstigt att problemen uppstår när undervisningen går från lektioner och föreläsningar där ögonen hela tiden får växla mellan långt och nära håll till skärmar där ögonen hela tiden fokuserar på samma avstånd.

I detta nummer publicerar vi två stycken examensarbeten som båda två är mycket relevanta med tanke på problem som vi kommer se hos unga personer i vår närtid. Det första arbetet är en enkätstudie till högskolestudenter om egenvård vid ögonbesvär, där frågan var vilken kunskap som finns och hur den sökts. Det andra är ett examensarbete som genom en litteraturstudie har undersökt närarbetets effekt på ackommodationen hos prepresbyopa individer, även detta arbete är högaktuellt i dagens samhälle. 

Läs vidare