”Glasögon är inget vi drar in på under corona”

Trots sjunkande försäljningen under årets första månader kan optikbranschen ha klarat sig genom krisen utan bestående skador. Det är i alla fall vad man tror hos glasögondesignern OPO Scandinavia.

Glasögonbranschen har gått bra de senaste åren. Men under våren rådde det stor osäkerhet gällande orderingångarna för resterande 2020. Ingen visste om folk skulle våga besöka sina optiker för att förnya recept och köpa nya glasögon.

OPO Scandinavia drog ned på takten under våren och valde att vara lite avvaktande gällande produktion av nya bågar.

– Om butikerna inte säljer ut bågarna under sommaren hänger ju mycket kvar till hösten, och då får vi problem att få in de nya kollektionerna, säger Irena Färemo, vd på OPO Scandinavia. Men med båda öronen mot marken så kände vi att våra produkter var så pass efterfrågade bland optiker runt om i hela Norden, trots corona, att vi kunde trycka på stora startknappen och producera våra höstkollektioner enligt plan.

Under augusti hamnade försäljningen på samma nivåer som i augusti tidigare år. Inställda säljbesök hos optiker har kompenserats av en ökad online försäljning B2B.

– Vi valde att satsa lite extra på alla våra digitala kanaler under 2018-2019. Vi ansökte om och fick bidrag från Tillväxtverket för att kunna digitalisera delar av vår verksamhet, och det har gett resultat. Vi, och inte minst våra kunder är väldigt nöjda med den moderniserade B2B webbshop som blev klar förra sommaren, säger Irena Färemo.

På OPO Scandinavia hoppas man att hösten fortsätter blir en bra säljperiod även utan de traditionella inköpsmässorna. Istället blir det mer onlinesatsningar och många individuella besök hos alla de optiker som företaget har som kunder runt om i Norden.