Ögonhälsa i fokus på konferens

Årets Specsavers Clinical Conference lockade rekordmånga deltagare till Stockholm Waterfront Congress Center på World Sight Day den 10 oktober. Temat för konferensen var ”Tillsammans för en bättre ögonhälsa”. Läs vidare.

Designchef lockas av
funktion

och mode

För drygt ett år sedan tillträdde Anna Mälstad jobbet som kreativ chef hos den svenska glasögondesignern OPO. När vårkollektionerna släpps inför 2020 möter hon för första gången publiken i sin nya roll.
Läs vidare.

Synsam – årets butikskoncept

Management Events Retail Awards har tilldelat Synsam första pris för Sveriges bästa butikskoncept, Store concept of the year. Priset gick till den aktör inom handeln som kunnat bevisa att den fysiska butiken har ett existensberättigande, om man gör det på rätt sätt, vilket Synsam, enligt juryns bedömning, gjort. Läs mer här.

Oro över barns skärmtittande

70 procent av alla svenska föräldrar anser att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm. Samtidigt känner 43 procent av föräldrarna en oro över att barnens ögon ska påverkas negativt av allt skärmtittande.
Detta visar Stora Synundersökningen 2019, gjord av Synoptik i samarbete med Novus. Samtidigt bekräftar optiker från Synoptik att för mycket skärmtittande är negativt för ögonhälsan, men det finns många bra tips till föräldrar med skärmintensiva barn. Här hittar du tipsen!

Återvinning ger nya glasögon

I samtliga Synsambutiker har återvinningslådor placerats ut där kunderna kan lämna in sina gamla glasögon. Glasögonen skickas  till EOE Eyewear, Synsams samarbetspartner för glasögonåtervinning. Ta mig till återvinningen.

Dansk lanseringsvåg i Sverige

Nordiskt ljus, danska och skandinaviska designtraditioner med emfas på hantverket i framtaget av bågarna. Så kan man sammanfatta den danska lanseringsvåg som nått den svenska marknaden i höst. Vi har valt ut tre danska varumärken för några korta presentationer av deras kollektioner: Fleye, KliiK och Værk. Ta mig dit!

Silmo intog Paris 

Den enorma optikmässan, Silmo i Paris hölls traditionsenligt sista helgen i september. Tusentals besökare fick komma i kontakt med hundratals utställare med erbjudanden inom allt som kan tänkas förekomma i optikbranschen.
Det var både fullsatt och, på kvällarna, festligt. 
Vi presenterar vinnarna och ett bildcollage från mässan.

Vetenskap: Kollegor för patientens bästa

Hösten är här med många patienter som uppger trötthet i ögonen- Det är inte ovanligt när arbete och skola har kommit igång igen efter sommarledighet. Nu har även examensarbeten som gjordes på LNU under våren kommit ut och det finns många spännande ämnen att läsa om. Den första artikeln här är ett sådant. Den handlar om hur seriffer på bokstäver påverkar läshastigheten. Även artikel nummer två som ligger som länk från JOVs handlar om närseendet men i denna studie har det undersökts hur crowding påverkar uppfattningshastigheten. Båda dessa artiklar är intressanta och aktuella idag och dessutom är det ett ämne som berör alla optiker. Ta mig till vetenskapen.