Dansk invasion i Sverige

Nordiskt ljus, danska och skandinaviska designtraditioner med emfas på hantverket i framtaget av bågarna. Så kan man sammanfatta den danska lanseringsvåg som nått den svenska marknaden i höst. Vi har valt ut tre danska varumärken för några korta presentationer av deras kollektioner.

FLEYE

Med inspiration från de berömda Skagenmålarna har danska Fleye skapat sin nya kollektion, Nordic Light.
Skagenmålarnas kännetecken var hur de lyckades fånga det speciella ljus och de färger som uppstår i horisonten utanför Skagen, den norra spetsen på Jylland, där Kattegatt och Skagerak möts mellan Danmark och Göteborg.
Genom att blanda olika färger och material har de danska designerna försökt återskapa samma stämning som finns i målningarna från Skagen.
Kollektionen lanserades på Silmo i slutet av september.

KLiiK

En subtil och minimalistisk look är det som KliiK hoppas locka både kvinnor och män att välja deras bågar hos optikern. Och visst är det en kollektion i den minimalistiska traditionen. Bågar i rostfritt stål med enkla men eleganta färgklickar på skalmar och ram.
På dammodellen som vi visar här har man dock tagit ut svängarna… Nåja, om man tittar noga ser man den svagt kattögelika rundningen på bågens yttre, övre hörn. Coolt.

VÆRK

Denna relativt färska dansk slår till med en innovation. Tillsammans med två danska industridesigners har man tagit fram en ny teknisk lösning på charnier som saknar skruvar. Mer hållbart, flexiblare och högre estetik, anser tillverkaren själv.
Den tekniska innovationen hämmar inte ambitionen att även hålla fram mode och design.
– Det är dansk elegans med uppmärksamhet på detaljer och teknik, skriver Værk i ett pressmeddlande.