Ledare: Nollvision i uppförsbacke

I mitten av juli skrev NTF en debattartikel om trafik och syn i Expressen, detta med anledning av att Nollvisionen går fel väg. 2018 dog 325 personer i trafiken, en ökning med 72 från året innan. NTF lyfte bland annat fram det faktum att yrkeschaufförernas syn testas regelbundet. Dessutom poängterade man att ett syntest är giltigt i två månader när man ansöker om körkortstillstånd, men när körkortet väl är utfärdat så gäller testet strängt taget till den dag du dör.  Vi håller nog alla med NTF om att logiken haltar rejält i samhällets förhållningssätt till synen i trafiken. Läs ledaren här.

Alex Kipman, en av de högst ansedda mjukvaruutvecklarna på Microsoft presenterar HoloLens 2 på den stora mobilkongressen, MWC i Barcelona i år.

Det våras för smarta glasögon

Är det slutligen dags för glasögon att bli en teknikplattform som kompletterar våra datorer och mobiler? Efter år av halvdana försök verkar det som om tech-branschen börjar mena allvar. En typisk produkt är HoloLens från Microsoft, anpassad för yrkesmässiga tillämpningar.
Läs vidare här.

Läs Optiks bilaga till Optikmässan 2019.

Mässa med framtidsfokus

Debatter, workshops, fysiskt besök i en framtida butik. Årets Optikmässa bjuder som vanligt på en hel del nyheter och – givetvis massor av utställare med nya produkter och tjänster.

Här är ett axplock av det som erbjuds på mässan som äger rum i Kista mellan den 23 och 24 augusti:

• En leverantörspanel gör en trendspaning om hur branschens varor kommer att säljas och distribueras i framtiden. 
• Optikerns roll och dess betydelse för den fysiska butikens konkurrenskraft diskuteras på lördagen. 
• Optikerassistenten, kommer att var i fokus i år på mässan. Assistenter, fria optiker och kedjeledare funderar högt på assistentens roll idag och vad den kan betyda för butikernas framgång de närmaste åren.
• Besök den unika butikssatsningen med en egen monter i mässhallen Future Storebox där man kan få en guidad tur av butiksexperter i inrednings- och försäljningsfrågor.
• Missa inte branschminglet som avslutar första mässdagen på fredagen.

Klarsynt
får ny vd

Styrelsen i Klarsynt har beslutat att utse Maria Rahmström till ny verkställande direktör i bolaget.
Maria Rahmström är 43 år och kommer närmast från Åhléns, där hon varit varumärkeschef för modeprodukter. . Dessförinnan har Maria en lång erfarenhet som finansdirektör och vice vd för klädmärket Rodebjer som gett henne en bred kompetens inom såväl inköp, förhandling, ekonomi och övriga bolagsfrågor.
– Vår bransch utvecklas snabbt just nu och vi ser Maria Rahmströms kompetens och ledarskap som en stark tillgång i vår fortsatta utveckling”, säger Klarsynts styrelseordförande Åsa Aldén.
Läs vidare här.

Synsvagsprodukten kan ge körkortsbehörighet

Multilens lanserar nu synsvagsprodukten ML Grand Max som ger upp till 18 procents förstoring.  Produkten ökar synförmågan på långt avstånd och kan, på vissa marknader, göra skillnaden för att klara körkortsgränsen. ML Grand Max består av två stycken linser med vardera 9 procents förstoring och har tagits fram tillsammans med företaget Low vision center, LVC i Israel. Läs vidare här.


Baskar Theagaryan, universitetslektor och Pelsin Demir, doktorand, båda vid Institutionen för medicin och optometri, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap, Linnéuniversitetet. Pelsin Demir är den svenska deltagaren i forskningsteamet.

Internationell myopi-studie
bland unga genomförs i Sverige

Nyligen startade Linnéuniversitetet i Kalmar en studie om hur barns användning av digitala skärmar och andra faktorer påverkar utvecklingen av närsynthet. Studien är en del av en internationell forskningsstudie som leds av Brien Holden Vision Institute i Sydney, Australien.
Initiativtagaren till studien är Baskar Theagaryan, universitetslektor vid Linnéuniversitetet. Baskar som själv har stor erfarenhet av myopi-forskning i och utanför Sverige, anser att det finns begränsat med dokumentation kring synfel bland barn i Sverige, vilket gjort honom intresserad av att kunna bidra till att ytterligare studier görs. Läs vidare här.

En optiker I New York…

-Sir, I like your glasses! ropar taxikillen till min bror, när vi är på väg att kliva in i gula caben vid Newark Airport. Efter en lång väntan i immigrationskön har vi äntligen fått vårt bagage och vill åka så snart vi kan från en av världens kanske tråkigaste flygplatser.

Följ med Optiks krönikör Anki Palm på upptäcktsfärd bland optiker och andra märkvärdigheter i ”The big Apple”. Ta mig till New York.

Vetenskap: Synsystemet är fantastiskt

Den första artikeln den här gången handlar om stereoseende och olika kontraster. Hur det påverkar, och om det är skillnader vid olika textstorlekar. Det är en aktuell artikel nu när hösten närmar sig och tiderna för seende på när håll kommer att öka igen. 

Den andra artikeln är en studie på personer med Retinitis pigmentosa, det är intressant att se att det kanske kommer finnas nya möjligheter för dessa personer. Båda artiklarna har undersökt delar av det sensoriska systemet och det är spännande med utvecklingen inom vårt yrke.

Läs Catarina Ericsons vetenskapskrönika och ta mig till artiklarna.