En optiker i New York…

– Sir, I like your glasses! ropar taxikillen till min bror, när vi är på väg att kliva in i gula caben vid Newark Airport. Efter en lång väntan i immigrationskön har vi äntligen fått vårt bagage och vill åka så snart vi kan från en av världens kanske tråkigaste flygplatser.

En snabb taxi tar oss till hjärtat av Manhattan. Med nedvevade rutor blåser bilen förbi ytterområdena. Mina stackars redan torra och svidande ögon vill helst bara blunda men jag kan inte annat än storögt titta ut. En stor reklamskylt swishar förbi: You don´t get a medal for trying. You get it for results. Så amerikanskt tänker jag när vi kör ner under Hudsonbukten i den längsta tunnel jag någonsin åkt igenom. 

Och där dyker Manhattans skyskrapor upp i framrutan. Det är nu jag förstår vad Lasse, min personliga tränare, menade när han sa: 

– Bli inte förvånad om du får nackspärr av allt tittande uppåt. 

Det är första gången i New York och jag är inte den första och inte heller den sista som känner hur hakan faller ner. Jag kan inte hålla igen utropen. 

Wow. Oj, oj, oj. Men så höga skyskrapor. Vi passerar de olika gatorna i nummerordning. Med ens är vi på Broadway och ser sedan Times Square till vänster. 

Taxifärden fortsätter.

– Titta där ligger College of Optometry, kvittrar jag förtjust till bror när vi svänger höger vid Bryant Park. 

Så världsvan som han är med storasyster som resesällskap väser han.

– Försök vara lite cool, åtminstone en stund, syster.

Lätt att säga, tänker jag som sakta men säkert börjat ta in en av världens metropoler. Trots att jag har fördomar, bilder från amerikanska serier, oro för höga ljud, allt förmodat kaos och alla människor överallt i huvudet är jag redan fast. 

New York tar mig med storm redan vid åsynen av Manhattans skyline. När taxin stannar utanför 34-våningshuset på East 46th Street är det som att kliva in i en amerikansk film. Vi blir mottagna av lobbymannen som artigt öppnar dörrarna och undrar vilka vi ska besöka. Hissen upp till 29:e våningen knirkar och låter. Korridoren utanför är klädd med heltäckningsmatta. Vi ringer på. Ingen öppnar. Vi hinner börja fundera. Var är de, vår New York-familj? De vet ju att vi är på väg. Men plötsligt hoppar hela hopen fram. – Välkomna till New York, utropar mellanbror, vår svägerska och barnen. Vi stiger in i lägenheten och känslan av att få känna sig som hemma på Manhattan är obetalbar. Utanför fönstret tornar ännu högre skyskrapor upp. Vi tar hissen upp till takterassen och ser Chrysler Building till höger och längre bort ändrar Empire State Building färg från blått till lila till gult. Det är magiskt med alla ljus, dofter och ljud i natten. Vi ser ut över East River och söderut anar vi den nya World Trade Center-skrapan. 

Vi är här för att umgås med familjen, fira födelsedagar, titta på storstaden, och gå, gå och gå. Svägerskan arbetar för UNICEF så dit hoppas jag få komma och titta, även FN vill jag besöka. Vi ska fira hennes födelsedag med afternoon tea at Tiffanys. 

Vi ska äta på en brasiliansk krog som heter Plataforma där det ena grillspettet efter det andra kommer att avlösa varandra. En annan kväll tar vi en VIA-taxi som kör oss till den italienska restaurangen Ciccios på 190 Sixth Street i SoHo. Där äter vi den godaste pastan. 

Jag vill även hitta till några annorlunda optikbutiker. Jag tar kontakt med kollegan Åsa Wikström på City Optik i Stockholm över Messenger eftersom jag vet att hon varit här och rekat tidigare. Hon har skrivit om flera speciella optikbutiker i New York. Jag minns speciellt en som skulle vara något alldeles extraordinärt med både inredning, kläder och bågar. 

– Tyvärr, den finns inte kvar längre, svarar Åsa, men tipsar: 

– Det finns en butik på Wooster Street som heter Gentle Monster som jag gärna skulle vilja besöka. 

Jag lägger adressen på minnet.  Ärligt talat, när jag är utomlands är det sällan jag blir lockad av att gå in i optikbutiker. De ser ofta ganska lika ut, ganska tråkiga, lite som det alltid ser ut i optikbutiker. Ni förstår säkert hur jag menar. Men här på Manhattan känns det annorlunda. Jag blir nyfiken. Ett besök på Gentle Monster måste det bli och kanske även ett besök på Moscot Flag Ship Store. Men först vill jag ut i myllret och bara ta in det där Manhattankänslan som jag sett på film. Bror som varit här många gånger är den perfekta ciceronen bland sevärdheter och har hela tiden historier att berätta. 

Under dagarna ute på stan tittar jag på människors glasögon. Många har ganska ordinära bågar, ganska dåligt justerade och glasen är ofta utan antireflexbehandling. Att taxichauffören som körde oss in till Manhattan ens såg någonting i sina smutsiga ganska sneda metallbågar med glas utan AR var ett under. 

Under en morgonpromenad går vi förbi Campanile-huset på 450 East 52nd Street. I fantasin ser vi Greta Garbo komma ut ur porten svartklädd, i sina mörka solglasögon, allt för att få vara inkognito på sin morgonpromenad. Och där står vi och tittar. Vi går sakta därifrån för att inte tränga oss på. Vi är ju ändå försiktiga svenskar som inte vill störa. En annan gång ser vi Carrie från Sex and the City svepa ner från trappan från hennes lägenhet i Greenwich i sina snyggaste solbrillor på väg till en träff med Mister Big. Vi ser henne även rusa ner från trappan vid New York Public Library där bröllopet till slut inte blir av. Då bär hon inga solglasögonen utan tårarna skymtar i ögonvrån. 

Manhattan får fantasin att flöda. Alla har vi har sett filmer och serier härifrån. Det är lätt att se kändisarna framför sig. I fantasin anar vi även de bekanta ansiktena från långköraren Vänner på 90 Bedford Street i stadsdelen Greenwich. Vi är inte ensamma. I gatuhörnet utanför ”deras lägenhet” ser vi människor som tittar upp mot fönstren och in i caféet Central Perk som i tv-serien låg på bottenvåningen. 

Men vad ser vi i verkligheten då? En dag när vi vandrat längs hela High Line, parken som är anlagd på ett gammalt industrijärnvägsspår i Meat Packing District, går vi in i en optikbutik. Den har som affärsidé att när du som kund köper ett par glasögon ger butiken vidare ett par till någon som inte har råd att betala för sina. Kvinnan som möter oss i dörren har typiska optikerbågar och röda läppar. Hon visar oss artigt runt trots att hon nog känner på sig att vi inte kommer att handla något. Pass it on-idén känns sympatisk. Vi tackar för oss och går vidare. Jag är helt övertygad om att smörjmedlet i den intensiva staden är artigheten och det välmenade sättet. Metropolens kugghjul hålls igång av typiska New York fraser som: 

– Guys, how can I help You?
– Where are you from?
– You are welcome!

På hemvägen slinker vi in på Modern Arts (MOMA) museishop. Jag tittar in en monter och ser att olika designers har tagit fram egna glasögonmodeller. Har du ditt recept med dig kan du beställa dina singel vision-glasögon och få dem klara på en halvtimme. 

Det är medelhavsvarmt ute. För att orka de sista stegen hem beställer vi iskall lemonad i Oyster Bar på Grand Central, den enorma tågstationen i hjärtat av Manhattan. Vi pratar om Jackie Kennedy som var en av initiativtagarna till att rädda den rejält nedgångna tågstationen från rivning någon gång på sjuttiotalet. 

I turistshopen nere i tunnelbanan har vi precis läst i en barnbok om hennes arbete att initiera restaurationen. En damm i Central Park är uppkallad efter henne, Jackie Kennedy Onassis Reservoir. Hon finns verkligen kvar i historien här på Manhattan och jag tänker på hennes enorma svarta solglasögon som vi har en replica av i butiken hemma i Uppsala.  

När vi lämnar Oyster Bar visar bror mig hur jag kan vända mig mot hörnet utanför baren och viska. Han som ställt sig på andra sidan hör varje ord jag säger.

En annan förmiddag tar svägerskan med oss till Bloomingdales varuhus. Vid rödljuset utanför ser jag en vackert klädd kvinna vänta på grönt ljus. Hon bär högklackat, pennkjol och urläckra solbrillor. Undrar om hon arbetar med glasögon? tänker jag. Mycket riktigt, hon passerar precis som vi in genom dörrarna till varuhuset där hon ställer sig bakom disken på flotta solglasögonavdelningen med varumärken som Rag & Bone, Gucci, Chloé med flera. Jag är på vippen att köpa ett par solglasögon jag lika gärna kan beställa på Optikmässan i augusti bara för få med Manhattan-känslan i dem. 

Någon dag senare stiger vi in i The Hat Shop på 120 Thompson Street för att lockas av de vackra hattarna som är upphängda längs väggarna. Kanske finns det en hatt för mig? Jag älskar att inte bara att bära stora solglasögon utan även hattar med brätten som skyddar både hud och ögon. Butikens slogan tilltalar mig: It’s not just a hat it’s an experience. Damen som äger butiken läser av mitt behov av lite större hattar och berättar att det går att kan måttbeställa dem över nätet. Vi hittar en hatt som nästan passar men jag avvaktar ändå mitt köpbeslut. Kan jag nu få en hatt exakt måttad efter mitt huvud vill jag ha en sådan så småningom. Jag går ur butiken i känslan av att där kommer jag att vilja köpa alla hattar jag behöver i livet. 

Återigen har metropolens smörjmedel charmat mig. Är det inte precis den känslan vi vill förmedla när vi säljer glasögon?

It´s not just frames and glasses, it´s an experience. 

Det är som bror säger: I New York är människor inte särskilt ängsliga i sina olika klädstilar på det sätt som vi kan vara i Sverige. Alla variationer finns. Många tar ut svängarna rejält. Det är roligt att bara gå omkring att titta på människor när de passerar förbi på gatorna. 

Efter hattaffären går vi till butiken Åsa har tipsat om: The Gentle Monster på 70th Wooster Street. Nog är det en annorlunda optikbutik alltid eller är kanske konsthall ett bättre ord? För tredje gången gillt samma dag är jag på väg att shoppa bara för känslan skull. Jag får en stark ”vill ha”-känsla av de trekantiga solglasögonen som knappt skyddar från solen, inte går att glasa med styrka eller ens sitter speciellt bra. Men snygga är de. 

Vi strosar runt i lokalen och jag frågar en ung trendig expedit om de kan svara på några korta frågor för svenska tidningen OPTIKs räkning: Hon går för att kolla med sin chef. Efter en lång stund kommer hon tillbaka och säger artigt men avböjande: ” We don´t do interviews”, men tillägger sedan att det går bra att ta foton. 

Vi släpper känslan av kund-anonymitet så snart vi stiger ur butiken. Nu är vi på väg till Moscot Flag Ship Store. Där har man förstått vad det handlar om: Det märks att de vill att kunden ska få en helhetsupplevelse och bli bemött med uppmärksamhet och vänlighet. Vi blir återigen charmade och känner oss sedda genom den typiska artigheten, tillmöteskommandet och intresset för stunden som vi snabbt vant oss vid. Markus köper ett par riktigt läckra 60-talsbågar. 

De känns helt rätt när vi senare kommer fram till Christoffer Street i kvarteren av vid Stonewall-puben. Det är 50 år sedan priderörelsen startade här i och med upploppen vid puben i juni 1969. De gamla fördomarna, motståndet, repressalier mot HBTQ-personer känns oerhört förlegade men finns tyvärr kvar i stora delar av världen. Jag kommer att tänka på leverantören Kuno Qvist som tagit fram en färgstark Pridekollektion av glasögon och på Therese Blombäck, en de studerande som jag handlett på Optikerassistentutbildningen som skrivit om feministisk design i sitt examensarbete. Det är en bra början. Vad kan vi i branschen göra mera för att kanske påverka oss människor att bli mer fördomsfria i vårt förhållningssätt till varandra? 

Hela Manhattan andas Pride. Alla affärer av rang har Pride-kollektioner. De vackra färgstarka Prideflaggorna vajar i vinden överallt.

När vi ändå är inne på sådant som är viktigt i livet tar vi oss till Ground Zero där tvillingtornen stod innan ”nine eleven” för snart 18 år sen. Vi kan inte annat än stå tysta och begrunda. De stora fyrkantiga håligheterna där vattnet forsar längs sidorna påminner om det ofattbara som hände. 

På tunnelbanan hem lyckas vi hinna med snabbtåget. Vi passerar flera stationer utan att stanna. Vi trängs med Manhattanbor som längtar hem efter en lång dag i deras vardag och vi efter många turiststeg i staden.  Hemma hos familjen väntar pizzakväll. 

Dagarna går alldeles för fort och snart är vi är på väg till Sverige igen. Jag som brukar längta hem vill bara stanna kvar i Manhattans smältdegel. Det är motsägelsefulla tvisten som fascinerar, allt verkar möjligt och ändå omöjligt. Jag har hunnit se lite av de stora skillnaderna i liv för människorna som lever på Manhattan. Jag har känt haschdoften mellan skyskraporna, sett flera riktigt utslagna och hemlösa människor men jag kan ändå inte låta bli att börja älska The Big Apple. Här finns alldeles egen ton och känsla. Jag har fått smak på Manhattans yta och vill utforska ön på djupet.

Så tar vi farväl av New York-familjen.Under den långa resan hinner jag tänka på allt jag upplevt och vad som väntar hemma: Optikmässan kommer att bli speciellt spännande i år eftersom jag har äran att stå på scenen tillsammans med stilexperten Katarina Althin som även är tidningen Taras moderedaktör. Är du det minsta intresserad av färg, form och stil kan jag varmt rekommendera dig att komma och lyssna till vårt föredrag Öga för kropp & stil.

text Anki Palm
foto Markus Eriksson