Det våras för smarta glasögon

Är det slutligen dags för glasögon att bli en teknikplattform som kompletterar våra datorer och mobiler? Efter år av halvdana försök verkar det som om techbranschen börjar mena allvar. En typisk produkt är HoloLens från Microsoft, anpassad för yrkesmässiga tillämpningar.

Vilket är det viktigaste sinnet när vi orienterar oss i omvärlden? De flesta skulle svara: synen. Vilket personligt hjälpmedel är alltid i direktkontakt med synen? Glasögon, naturligtvis. Men varför går vi då omvägen via datorer, mobiler och klockor när vi interagerar med till exempel internet, GPSen och digitalkameran?

Det enkla svaret är att rätt sorts produkter har saknats – fram tills helt nyligen.

För att förstå vilken typ av teknik som kan integreras i ett par smarta glasögon är det bara att fundera på vad som finns i mobilen: processor, minne, wifi, bluetooth, GPS, röstgränssnitt, samt olika typer av sensorer, till exempel läge och rörelse. All denna funktionalitet kan sedan kombineras med olika typer av appar. När det gäller själva glasen finns det teknik för att göra dem till en display där man kan visa allt från handfast information – tid, tidtabeller, väder – till en virtuell 3D-värld som smälter ihop med vår egen.

HoloLens 2 kostar över 3 000 dollar och är ännu så länge för dyr för den vanliga konsumentmarknaden.

Det sistämnda är det som kallas augmented reality, AR. Denna teknik gör att den verklighet vi upplever med våra sinnen kan kompletteras med datorgenererad information. Vanligen rör det sig om visuell information, men man kan också tänka sig att andra sinnen stimuleras, till exempel känseln, via vibrationer. Spelet Pokémon Go är ett populärt exempel på en AR-tillämpning där användarna dock får nöja sig med att uppleva världen genom mobilkameran, i brist på AR-glasögon.

Det mest omtalade försöket att introducera smarta glasögon på marknaden gjordes av Google 2013 med produkten Glass. Målet var att skapa tillgång till en Ubiquitous Computer, det vill säga en dator som man har tillgång till överallt. Sex år senare kan vi konstatera att ständig uppkoppling har blivit vår dagliga livsstil – men då använder vi mobilen istället. Googles produkt fick aldrig fäste på konsumentmarknaden och stämplades sedermera som en stor flopp. Men faktum är att Google Glass tog sig igenom den negativa publiciteten och kom ut på andra sidan. Man ändrade fokus, satsade på den professionella marknaden och 2017 lanserades Google Glass Enterprise Edition.

Den mödosamma resan för Google Glass överensstämmer ganska väl med den så kallade Gartner-kurvan, vilken beskriver förloppet när ny teknik introduceras. Före lansering skapas höga, för att inte säga orimliga förväntningar. När produkten sedan lanseras blir många besvikna på grund av klumpigt genomförande, barnsjukdomar och skakig infrastruktur. När klagomålen tystnar fortsätter ingenjörer och marknadsförare att gneta på i skymundan. En dag har tekniken blivit vardag utan att göra särskilt mycket väsen av sig.

Så vad Google valde att göra var att lämna den lynniga konsumentmarknaden åt sidan, för att istället satsa på professionella kunder. Den som är operatör i en fabrik, kirurg på ett sjukhus eller soldat på ett övningsfält bryr sig inte om att utrustningen är lite otymplig – de vill lösa sina uppgifter på effektivaste sätt. Och det är i den här miljön vi hittar några av de smarta glasögon som fått mest uppmärksamhet: HoloLens från Microsoft.

HoloLens är designad för det som kallas Mixed Reality (MR) – en ambitösare typ av AR, med en tätare integration med omvärlden. Ett exempel på ett användningsområde kan vara att en CAD-designer arbetar med föremål som flyter fritt i luften eller att en kirurg vänder och vrider på en 3D-återgivning av medicinsk bildinformation från en patient.

Men tillämpningarna behöver inte vara så science fiction-artade för att vara banbrytande. Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft, tar väktarbranschen som exempel. Här handlar det ofta om långa arbetspass där väktaren ska passera rum efter rum och bekräfta om vissa villkor är uppfyllda eller om något behöver åtgärdas

– För människor kan det vara svårt att uppfatta detaljer och se om något har ändrats sen de passerade rummet förra gången. HoloLens hjälper dem att titta och jämföra. Det kanske finns hundratals föremål i rummet, men två av dem saknas. Eller så står någon pryl för nära nödutgången. 

HoloLens 2 kostar idag över 3 000 dollar, vilket än så länge gör produkten irrelevant på en marknad för konsumenter. Det intressanta kommer att ske när de tekniska lösningarna rasar i pris – vilket de alltid gör. Bevisligen är konsumenter idag beredda att betala över tio tusen kronor för designerbågar och progressiva glas. Det kommer man ganska långt med redan idag om man shoppar smarta glasögon (se ruta).

– Jag tror att det här kommer att skapa en ny marknad för optiker, när användarna kommer in och vill justera sin syn till olika tekniska lösningar, säger Daniel Akenine. Kanske i form av smarta kontaktlinser. Det kommer säkert att påverka optikerbranschen på ett positivt sätt.

text Olle Bergman

Smarta glasögon 2019: 
Ett myller av typer
och användningsområden

Tittar man på marknaden för smarta glasögon kan man urskilja en rad tillämpningsområden. Priserna har börjat krypa neråt rejält, och ligger ofta mellan 5 000 och 10 000 kronor. Nu kämpar de små spelarna hårt för att ta marknadsandelar innan jättarna kommer igång på allvar. Och det lär de göra! Huawei visade upp en tidig produkt i våras och ryktena är många om att Apple har något på gång; dock får världen får vänta till 2020. 

Allmän användning för konsumenterSom en mobil eller smart watch – fast i form av ett par snygga (slipade) gla
sögon. Exempel: Focals från North; Vue från Vigo Technologies.

Professionella tillämpningar
Tillverkande industri, design, sjukvård, militär och mycket annat. Exempel: Google Glass; Microsoft HoloLens; Vuzix (som också riktar sig mot konsumentmarknaden, trots att deras glasögon är hiskliga).

Inspelning av foto och video
Ett sätt att fånga ögonblicken på ett snabbare och mer autentiskt sätt. Exempel: Gogloo E6 Camera Sunglasses; Spectacles från Snap.

Sport
Passertider, tempo, puls och annan viktig information levereras direkt, exempelvis till cyklister. Exempel: Solos.

Andra tillämpningar
Ersätta bildskärmar (Vufine+), styra drönare (Epson Moverio BT-300FPV).